Sport

Vitesse wint verhitte derby van NEC dankzij dubieuze goal

De felicitaties zijn voor doelpuntenmaker Baden Frederiksen.
De felicitaties zijn voor doelpuntenmaker Baden Frederiksen. © Orange Pictures
NIJMEGEN - Vitesse heeft de altijd verhitte burenruzie tegen NEC gewonnen. In Nijmegen werd het 0-1 voor de bezoekers uit Arnhem, dankzij een dubieuze goal van Nikolai Baden Frediksen.
Bekijk hier de vreugde en teleurstelling aan beide kanten:
NEC'ers teleurgesteld, bij Vitesse heerst vreugde
De derby begon met sfeeracties van beide kanten. Toen de rook was opgetrokken, kwam Vitesse het beste uit de startblokken met een zeer aanvallende tactiek. NEC had daar niet echt een antwoord op. Toch was er een kans voor de thuisclub via Mikkel Duelund, die een rollertje net naast zag gaan. Kort daarop opende Vitesse de score via Nikolai Baden Frederiksen, die van dichtbij gedecideerd raak schoot. De VAR keek er nog even naar - aangever Oussama Darfalou zou hands hebben gemaakt en de bal zou over de achterlijn geweest - maar het was wel degelijk 0-1.
Vitesse juicht na de 0-1.
Vitesse juicht na de 0-1. © ANP
NEC was daarna van slag en Vitesse probeerde door te drukken. Vuurwerk en bier werden het veld op gegooid en het stilleggen van de beladen burenruzie leek dichtbij. Maar het duel ging toch door en Vitesse domineerde. Frederiksen was met een uithaal dichtbij zijn tweede treffer, maar Mattijs Branderhorst was paraat.

Bijna 0-2

Daarna wierp NEC de schroom van zich af. De Nijmegenaren zetten wat meer druk. Het enige gevaar kwam uit een vrije trap van Lasse Schöne, die Vitesse-doelman Markus Schubert naast tikte. Aan de andere kant kon Darfalou de bezoekers op 0-2 zetten, maar de Algerijnse spits schoot wild over. Vitesse ging verdiend met een voorsprong de rust in.
Bazoer op de grond tijdens de derby tegen NEC.
Bazoer op de grond tijdens de derby tegen NEC. © Orange Pictures
De tweede helft begon Vitesse sterk. De Arnhemmers leken de 0-2 te maken, maar Ivan Marquez haalde een inzet van Eli Dasa van de lijn. NEC gooide er meer strijd in en dat leidde tot een flinke hoeveelheid overtredingen en gele kaarten. Lasse Schöne trok het spel wat meer naar zich toe en gaf een fraaie dieptepass op Jonathan Okita, die langs doelman Markus Schubert liep, maar vervolgens niet meer bij de bal kon.
Met twee aanvallende wissels kreeg NEC nog meer initiatief. Pedro Ruiz en Ali Akman kwamen erin en de thuisploeg koos met vier spitsen voor puur opportunisme. Met name Ruiz zorgde voor veel onrust. Marquez had de grootste kans met een kopbal, die Schubert prachtig uit de hoek tikte. Maar het echte vernuft ontbrak toch bij NEC. Vitesse leunde vooral achterover en gokte op de counter.
Ook in de acht minuten blessuretijd die scheidsrechter Lindhout erbij trok, kon NEC niet echt gevaarlijk worden. Een afstandsschot van Elayis Tavsan vloog langs het doel van Schubert, die zijn doel schoon wist te houden. In de counter scoorde Vitesse bijna nog een keer, maar de goal van Frederiksen bleek voldoende voor de drie punten.