Sport

Van Vleuten kijkt uit naar Tour, maar niet naar gravelwegen

Van Vleuten kijkt uit naar Tour, maar niet naar gravelwegen.
Van Vleuten kijkt uit naar Tour, maar niet naar gravelwegen. © Orange Pictures
WAGENINGEN - Wielrenster Annemiek van Vleuten kijkt uit naar de Tour de France voor vrouwen van volgend jaar. De 39-jarige Wageningse is blij met het parcours dat de organisatie donderdag presenteerde, al hadden van haar de gravelwegen er niet in gehoeven.
"Ten eerste ben ik blij dat de organisatie het serieus heeft genomen", zegt Van Vleuten over de eerste echte Tour voor vrouwen sinds 2009. "Op het eerste gezicht hebben ze voor elk wat wils opgenomen in acht dagen koersen. Ik houd natuurlijk van de bergritten en de aankomst op de slotdag op La Planche es Belles Filles, maar ik ben ook blij dat we starten op de Champs-Élysées. Het legt een mooie connectie met de Tour voor mannen, om te starten in de stad waar zij finishen. Meestal zijn mensen teleurgesteld dat de Tour voorbij is, nu kunnen ze daarna de vrouwenkoers kijken."

'Een beetje een loterij'

De olympisch kampioene tijdrijden, die momenteel herstellende is van de zware blessures die ze opliep bij een val in Parijs-Roubaix, vindt het jammer dat er geen rit tegen de klok is opgenomen in het etappeschema. "En ik houd ook niet zo van de etappe over gravelwegen. Het vergroot de pechfactor. Je kan de race verliezen door een lekke band. Het voelt een beetje als een loterij, te risicovol voor zo'n race. Hopelijk 'overleven' we het allemaal en heeft niemand pech."

'Tour grootste doel'

Van Vleuten kwam begin deze maand op de kasseien van Parijs-Roubaix ten val en liep daarbij een dubbele bekkenbreuk en een gebroken schouder op. De kopvrouw van Movistar moet daardoor opnieuw lang revalideren. Van Vleuten wil komend jaar de Giro Donne en de Tour de France combineren. De Italiaanse etappekoers is van 1 tot en met 10 juli, de Franse van 24 tot en met 31 juli. "Ik moet nog met mijn coach en team overleggen of dat realistisch is. De Tour wordt sowieso mijn grootste doel in 2022."