Sport

Achterhoekse jeugdinternationals Haen en Brittijn zetten alles op voetbal

Haen (links) en Brittijn manifesteren zich ook in Oranje.
Haen (links) en Brittijn manifesteren zich ook in Oranje. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Devin Haen en Philip Brittijn zijn weer een ervaring rijker met het Nederlands team onder 18. De twee spelers van De Graafschap deden in Oostenrijk mee tijdens een oefenduel.
Haen, opgegroeid in Zieuwent en Brittijn, afkomstig uit Winterswijk, maken dit seizoen een interessante ontwikkeling door. De twee talenten stroomden vanuit de opleiding door naar de hoofdmacht. Ze zijn allebei pas zeventien jaar, mogen zich serieuze jeugdinternationals noemen en manifesteren zich ook bij De Graafschap steeds nadrukkelijker. Haen scoorde als invaller al drie keer (TOP Oss en NAC Breda) terwijl Brittijn na een sterk optreden tegen Jong FC Utrecht op de valreep nog een punt redde voor zijn club.
Bekijk de interviews met Philip Brittijn en Devin Haen:
Achterhoekse jeugdinternationals zetten alles op voetbal

Ajax en PSV

Tijdens de interlandperiode waren ze samen op pad met Oranje Onder 18. Tegen Zweden zat het duo nog op de bank. Enkele dagen later tegen Oostenrijk stonden Brittijn en Haen allebei aan de aftrap. Haen scoorde twee maal in het met 4-2 gewonnen duel. "Voor mij was het de eerste buitenlandse trip en dus allemaal nieuw", vertelt Brittijn trots. "Het niveau ligt hoog. Je staat ineens tussen jongens van Ajax en PSV en een paar die in Engeland spelen. Maar we kwamen goed mee."

Schema volgen

"Voor mij was het nu toch een ander gevoel", zegt Haen. "Je bent met zijn tweeën en voelt je daardoor niet zo alleen. Dat is wat makkelijker, omdat wij elkaar goed kennen. En zelf kende ik de andere jongens natuurlijk ook beter. Verder gaan de dingen allemaal redelijk automatisch. Er is een schema met tijden en dat volg je."
De Graafschap moest het tweetal missen tegen Almere City FC. De spelers mochten uiteindelijk beslissen wat ze wilden. Brittijn: "Daar was nog wel even wat twijfel over, maar De Graafschap heeft ons geen enkele druk opgelegd en de keuze helemaal bij ons gelegd. Ik denk dat het goed is geweest dat we zijn gegaan. Dit is weer een mooie stap in onze carrière. En als je niet gaat, kiezen ze tijdens de volgende interland toch snel voor andere jongens."

Wit in plaats van bruin

Brittijn, hij speelde bijna de hele wedstrijd tegen Oostenrijk, bevestigt dat hij bij Oranje in een topsportklimaat terechtkwam. "Ze letten veel op je en zijn streng. Tijdens het eten bijvoorbeeld kijken ze wat je opschept en daar hebben ze het dan ook over. Hier bij De Graafschap hebben we ook een diëtist, maar is het niet zo erg als je eens een wit broodje pakt in plaats van bruin. De juiste voeding pakken is belangrijk. Je weet dat je er uiteindelijk ook aan gewend moet raken als je zou doorstromen naar Jong Oranje en het Nederlands elftal."

Volwassen mannen

"Je moet op alles scherp zijn", vult Haen aan. "Ook als je niet traint. Het voelt zeker heel professioneel. Hier ben je ook de hele dag druk, maar als je met Oranje in het buitenland zit slaap je daar natuurlijk ook nog. Het is waar we het voor doen. Voor Nederland spelen is het hoogst haalbare. Ja, het niveau qua voetbal ligt daar misschien wat hoger. Hier bij de club is het meer fysiek. Je speelt bij De Graafschap met volwassen mannen."
De ontwikkeling van de twee Achterhoekers gaat snel. De aandacht van het publiek neemt daarmee ook toe. "Je krijgt veel berichtjes en mensen stellen vragen aan je", weet Brittijn. "Het is alleen maar leuk, ze gunnen het je ook. Ik moet zeggen dat ik ook wel blij was weer terug te zijn. Het reizen was best vermoeiend en je wil je ook weer richten op de volgende wedstrijd tegen FC Eindhoven. Ik zal nog bij de reserves zitten, maar dat is voor nu prima zo. Al zou het natuurlijk mooi zijn om in de basis te staan."

Voetbalschoenen

Haen lijkt dichter tegen zijn eerste basisplaats aan te zitten. Mogelijk start hij morgen tegen FC Eindhoven ten faveure van Joey Konings. Ook de spits merkt dat de interesse toeneemt. "Mensen willen wat van je. Iemand wilde mijn schoenen, maar dat gaan we natuurlijk nog niet doen", glimlacht Haen. "Die heb ik dit seizoen nog heel hard nodig. Je merkt dat er steeds meer bij komt kijken. Op veel plekken zie je je naam staan. Het doet me niet zo veel, gewoon normaal blijven."

School

Brittijn haalde het afgelopen voorjaar zijn havodiploma. Haen hoopt daar dit seizoen op. "Voetbal staat op de eerste plaats", zegt hij zonder blikken of blozen. "Het gaat op dit moment goed dus die lijn wil ik doortrekken. Je bent zo dichtbij. Ik ga alleen op vrijdagochtend naar school. Verder is er ook geen tijd voor nu, want ik ben hier bijna iedere dag. Natuurlijk is het allebei belangrijk. Dit jaar moet het ook op school voor mij gebeuren."