Instellingen

Van varkenskop tot Twitterhack: ludieke acties rond NEC-Vitesse

NEC-supporters 'verwelkomden' Vitesse-speler Nicky Hofs.
NEC-supporters 'verwelkomden' Vitesse-speler Nicky Hofs. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ruim vierenhalf jaar hebben de supporters erop moeten wachten, maar op 17 oktober is hij er weer: de Gelderse derby. Aartsrivalen NEC en Vitesse treffen elkaar dan in het Goffertstadion. De clash inspireerde beide supportersgroepen in het verleden al vaak tot ludieke acties.
Meest recent is het bezoek van vermoedelijk NEC-supporters aan het bekende hert op het Willemspein in Arnhem. Een rood-groen-zwart spandoek met de tekst Ons vizier staat op scherp werd opgehangen. Vorige week werd het 'Rijnhert' bij knooppunt Velperbroek al beklad.

Varkenskop en rood-groen-zwarte schutting

Vitesse-icoon Nicky Hofs was meerdere keren het mikpunt van de supporters van de opponent. Zo vond hij in 2009 een varkenskop in zijn tuin, vergezeld van de tekst Zondag gehaktdag. Twee jaar later was hij na een uitstapje naar AEL Limassol terug bij Vitesse. NEC-aanhangers spoten 'Welkom terug' op de muur van zijn huis en verfden zijn schutting in de NEC-kleuren rood, groen, zwart.
NEC-keeper Dennis Gentenaar wilde op de dag van de derby eens wegrijden bij zijn woning, maar kwam er toen achter dat zijn hek dichtgeketend was. De daders: vermoedelijk Vitesse-supporters. De ketting moest worden losgeknipt, maar de Nijmeegse goalie was op tijd voor de wedstrijd.
Bron: Facebook ForzaNEC
Vitesse-doelman Eloy Room woonde op zijn beurt in Nijmegen. Hij liet zich ooit ontvallen dat hij nooit wat had gemerkt van de animositeit tussen beide clubs. Dat lieten de aanhangers van NEC zich geen twee keer zeggen: in de nacht voor de derby werd Room uit zijn slaap gehouden door supporters die aanhoudend vuurwerk afsteken.
In de jaren dat NEC in de eerste divisie speelde, werd aan de Waalbrug een bordje gehangen met 'Eredivisie 15 kilometer'. Inderdaad, de afstand tot Arnhem. Bij de ingang van Nijmegen hangt een bord met de aankondiging van het volgende duel van NEC. Op een dag werd die geelzwart geschilderd.
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland

Overstap ligt gevoelig

Een overstap tussen beide clubs ligt natuurlijk gevoelig. Toen middenvelder Navarone Foor in 2016 van NEC naar Vitesse verkaste, werden in de Waalstad onderstaande posters opgehangen. De middenvelder was niet meer welkom in de Waalstad. Ook accountmanager Twan Smits, die dezelfde stap maakte, lag 'onder vuur'. Smits woonde in Nijmegen toen hij bij Vitesse werkte. Voor de derby werd zijn auto compleet in rood, groen en zwart ingepakt.
Omroep Gelderland © Omroep Gelderland

Twitteraccount gehackt

Minder te spreken was de supportersvereniging van Vitesse over de hack van het Twitter-account door NEC-aanhangers. Weer was Navarone Foor het mikpunt: 'Judas. Zondag gehaktdag. Welkom terug.' en 'Naffie NSB' verschenen op het account. Dat viel niet goed bij de Vitesse-achterban. "Het hacken van ons Twitteraccount is over de grens van het ludieke. Er zijn kwetsende teksten de wereld ingestuurd", zei de toenmalige voorzitter van de Vitesse-supportersvereniging.

Niet vanuit supportersverenigingen

Voorzitter Roderik van Veelen, de huidige voorzitter van de supportersvereniging Vitesse, benadrukt dat ludieke acties nooit vanuit zijn vereniging komen. "Het zijn individuele groepen die wat fanatieker zijn." In zijn algemeenheid zegt hij: "Als je reageert op een actie, kom met iets goeds of doe niets." Of er wat op de rol staat voor de komende derby? "Of ze vertellen het mij niet, of ik vertel het jou niet."
Voorzitter Jeroen Rengers van de supportersvereniging van NEC heeft nog niet nagedacht over eventuele acties: "Als ze ludiek zijn, is het prima. Het zijn individuele acties, ik zie ze voorbijkomen. Maar als supportersvereniging hebben we er geen mening over."
Twitter Gert Johanssen
Twitter Gert Johanssen © Omroep Gelderland
In aanloop naar de laatste competitiederby tussen Vitesse en NEC werd het Goffertstadion geelzwart beklad. Ook werd een spandoek met We will see you soon opgehangen. En binnenkort is inmiddels nog tien dagen. Dan is het zover: NEC-Vitesse.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!