Instellingen

Neusbijten, roodgroenzwart haar en 'Theo laat je tanden zien' in dé Gelderse derby

Theo Janssen in de slag met Jeffrey Leiwakabessy
Theo Janssen in de slag met Jeffrey Leiwakabessy © Broer van den Boom

NIJMEGEN - Dit weekend staat de Gelderse derby voor het eerst in meer dan vier jaar weer op het programma. De aartsrivalen NEC en Vitesse vochten er in het verleden al veel uit. En die stonden bol van de incidenten.

Dennis Gentenaar zorgde ooit misschien wel voor de meeste ophef. De Nijmeegse doelman van NEC, normaal de rust zelve en nooit bekend om vreemde acties, verscheen in 2003 in GelreDome plotseling met rood-groen-zwart haar tijdens de derby. Het leverde hem een flink fluitconcert en gescheld op van de Vitesse-supporters, maar bij de NEC-fans kon hij toen niet meer stuk. Gentenaar moest al binnen een kwartier een bal uit het net halen, maar het werd uiteindelijk 1-1.

Dennis Gentenaar in 2003
Dennis Gentenaar in 2003 © Omroep Gelderland

Rond Theo Janssen was ook altijd van alles te doen tijdens de derby. "Theo laat je tanden zien", was een favoriet liedje van de NEC-fans. De middenvelder reageerde daar ook op: "Ze zijn bij NEK niet erg origineel, laat ze eens wat anders verzinnen." Janssen werd in De Goffert ook een keer bekogeld met bier. Daarop pakte hij een lege beker van het veld en hield die omhoog richting het publiek alsof hij wilde zeggen: "Waarom krijg ik geen volle beker?"

Scoren met een tulband

Sommige derby's verliepen heel grimmig. In 2006 speelde Vitessse op de laatste speeldag thuis tegen NEC. De Nijmegenaren zouden bij winst meedoen aan de play-offs om Europees voetbal. NEC kwam in Arnhem met 1-0 voor. Remco van der Schaaf, sowieso nooit vies van een pittig duel, liep bij een botsing een hoofdwond op. De middenvelder leek van het veld te moeten, maar met een tulband kon hij toch doorgaan.

Remco van der Schaaf met tulband
Remco van der Schaaf met tulband © Broer van den Boom

Het bloed kwam er doorheen, maar Schaafie bikkelde door. En vlak voor tijd kopte hij de gelijkmaker binnen. NEC kwam daardoor terecht in de play-offs om intertoto met als tegenstander uitgerekend Vitesse. En de Arnhemse wraak werd nog zoeter, want NEC werd uitgeschakeld.

'Ik wilde hem alleen maar bang maken'

In 2007 was er ook een hectische confrontatie. Het werd 1-1 met doelpunten van Roy Beerens en de gelijkmaker van Mads Junker. Maar het werd vooral de derby van het bijt-incident. Bij een opstootje kwam de temperamentvolle Sebastièn Sansoni in aanvaring met Beerens. De spelers stonden met de koppen tegenover elkaar toen Sansoni opeens een bijtende beweging maakte. Beerens schrok daar enorm van en trok zich terug.

De Fransman ontkende echter dat hij wilde bijten. "Ik heb echt niet gebeten en hem ook niet geraakt. Dat was ook helemaal niet de bedoeling. Ik wilde hem alleen bang maken. Het gebeurde in het heetst van de strijd. Ik schreeuwde hem heel agressief van dichtbij iets toe, maar dat had ook een reden. Hij zei namelijk fuck you en dat ik maar op moest rotten naar Frankrijk. Misschien riskeerde ik een schorsing, maar ik heb niet gebeten."

De nachtmerrie van Potje

Patrick Pothuizen kent ook een beladen verleden bij NEC en Vitesse. In april 2000 won hij nog met NEC in De Goffert en die punten kwam Vitesse precies tekort om Champions League te kunnen spelen. Pothuizen maakte die zomer de gevoelige overstap naar Arnhem en zijn tweede wedstrijd was uitgerekend NEC uit. Hij speelde tegen zijn maatje Jack de Gier en de nieuwe NEC-topscorer Gorgi Hristov.

Giorgi Hristov scoort, op de achtergrond een balende Patrick Pothuizen
Giorgi Hristov scoort, op de achtergrond een balende Patrick Pothuizen © Omroep Gelderland

Het werd een nachtmerrie voor Potje. De verdediger was constant in de slag met De Gier. Scheidsrechter Uilenberg zei er wat van. "Nog één keer vasthouden en ik leg de bal op de stip." De Gier buitte dat slim uit en versierde kort daarop een strafschop, die door Hristov werd benut. De Macedonische spits maakte er nog twee en daarbij ging Pothuizen bepaald niet vrijuit. Het werd 4-1 en Pothuizen raakte daarna snel zijn basisplaats kwijt en verliet na een half jaar al gedesillusioneerd Vitesse.

100% anti-Foor

De laatste derby in De Goffert was in oktober 2016, nu dus al bijna vijf jaar geleden. En dat werd de wedstrijd van Navarone Foor. De middenvelder speelde jaren voor NEC, maar stapte in 2016 over naar Vitesse. Dat leverde hem woedende reacties op. Er hingen in de hele stad stickers met 100% anti-Foor. Bij Vitesse had hij een basisplaats, maar scoren lukte nog niet. En uitgerekend in de eerste derby in het geelzwart maakte Foor zijn eerste treffer.

Navarone Foor na zijn doelpunt in de derby
Navarone Foor na zijn doelpunt in de derby © Broer van den Boom

Hij juichte daarna niet te uitbundig. "De kunst is om gefocust te blijven. Daar heb ik mij de hele week op voorbereid. Je hoort allerlei dingen links en rechts. Dat ik hier scoor, is gewoon mooi. Ik kan ook anders juichen, maar het respect van mij blijft natuurlijk. Ik ben hier begonnen."

De wedstrijd eindigde in 1-1 door een late klutsgoal van Dario Dumic. De laatste derby in 2017 won Vitesse. In GelreDome werd het 2-1 met twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel en een tegentreffer van Ferdi Kadioglu. Zondag krijgt de derby eindelijk weer een vervolg.

In aanloop naar de derby NEC-Vitesse zondag duikt Omroep Gelderland in de historie van deze beladen wedstrijd. Tot en met vrijdag kijken we dagelijks terug met Gelderse voetballers voor wie de derby heel bijzonder is. Morgen vertelt Eloy Room zijn verhaal, de Nijmeegse doelman die jarenlang in het doel stond bij Vitesse.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!