Instellingen

Rick Hilgers besliste als voormalig NEC'er de derby namens Vitesse

Rick Hilgers zijn tijdens afscheidswedstrijd
Rick Hilgers zijn tijdens afscheidswedstrijd © Broer van den Boom

NIJMEGEN - Hij speelde jarenlang bij de amateurs en NEC zag niets in Rick Hilgers. Uiteindelijk gaf Vitesse hem een contract en dat hebben ze geweten in Nijmegen. Rick Hilgers speelde de hoofdrol bij de grootste nachtmerrie van NEC in de Gelderse derby.

Het blijft een uniek verhaal, de carrière van Rick Hilgers. Pas op 26-jarige leeftijd maakte de snelle aanvaller uit Wijchen de overstap naar het profvoetbal. "Ik zat bij Hatert en ook een jaar in de jeugd van NEC. Met mijn lengte zaten ze in die tijd niet op mij te wachten, want spitsen waren toen vooral groot. Ik werd een beetje vergeten. Ik kreeg wel een brief van De Graafschap. Wageningen en Vitesse dat ze interesse hadden, maar ze gingen het nooit echt proberen met Hilgers."

Werken als lasser en 's avonds trainen

"Ik kom uit een gezin van twaalf kinderen. Mijn oudere broer speelde ook in de jeugd van NEC, maar ik was de fanatiekste. Een jongere broer kon ook goed voetballen, maar die vond het uitgaansleven belangrijker. Toen ik bij NEC zat, moest ik opeens vijf keer in de week trainen. En ik werkte ook al als lasser. Dan moest ik na mijn werk om vijf uur op de bromfiets stappen om te gaan trainen. Toen koos ik ervoor om bij Hatert te gaan spelen. Daarna ging ik naar Leones, samen met onder meer Eric Meijers. We speelden met veel jongens die het net niet hadden gered in het betaald voetbal, zoals Kees Hensen en Ron Stoffelen. We hadden een goed team en ik scoorde 24 goals."

Koelkastcontractje

Cercle Brugge had interesse, maar Hilgers keerde weer terug naar Hatert. En toen kwam alsnog de onverwachte wending van zijn carrière. "Hans Dorjee van Vitesse zou toen komen kijken, maar die ging opeens naar PSV als assistent van Guus Hiddink. En ze vergaten mij helemaal af te zeggen, ik had er geen vertrouwen meer in. Vervolgens had ik een minder jaar bij Hatert, maar toen kwam Herman Veenendaal namens Vitesse. Ik zei dat ik er geen zin meer in had, maar hij zei dat hij 's avonds bij mij thuis zou komen. En toen kreeg ik een koelkastcontractje: halve dagen werken en 's avonds trainen bij Vitesse."

Tussen Jongbloed en Thijssen

Dat was de ultieme kans voor de aanvaller. "Ik was 26 en net vader geworden van een zoon. Ik deed er alles aan. Ik stopte meteen met roken, ging duurlopen. Want ik wilde niet afgaan. Het eerste half jaar moest ik wennen aan het niveau. Ik stond opeens tussen Jurrie Koolhof en Frans Thijssen, Mister Engeland. En Jan Jongbloed, de man van het WK 1974. Daar keek ik echt tegenop. Ik luisterde heel goed naar ze en werkte keihard. De tweede seizoenshelft ging het veel beter lopen en daarna had ik topjaren."

Rick Hilgers tussen Theo Bos en Ronald Koeman
Rick Hilgers tussen Theo Bos en Ronald Koeman © Broer van den Boom

Hilgers werd kampioen met Vitesse en het eerste jaar in de eredivisie eindigde de promovendus op de vierde plaats en speelde de bekerfinale tegen PSV, die met 1-0 werd verloren. Hilgers was met zijn snelheid een belangrijk wapen. Voor trainer Bert Jacobs ging Hilgers door het vuur. "Na de wedstrijd tegen Ajax in de mist, kreeg ik om twee uur 's nachts telefoon. Mijn vrouw en ik schrokken, want mijn moeder lag toen niet goed. Maar het was de trainer. 'Ik ben niet dronken, Rick. Maar ik moet even iets kwijt. Ik ben zo trots op jou. Wat jij vandaag hebt gepresteerd door te scoren als amateurtje tegen Ajax en een lastpost te zijn voor hun verdediging, daar heb ik echt respect voor.' Echt prachtig dat hij dat deed. Op dat tijdstip deed Jacobs soms ook andere dingen, zoals met een fiets een discotheek binnenrijden."

Derby tegen NEC

Hilgers maakte in zijn tijd bij Vitesse ook meerdere derby's tegen NEC mee. Die waren toen nog lang niet zo beladen. "Ik denk dat ik er zes heb gespeeld. Eén keer verloren, nog in de eerste divisie. Drie keer gelijk en twee keer gewonnen, beide keren in De Goffert. Maar de wedstrijd waar iedereen het nog over heeft, is de 4-0 overwinning. Martin Laamers scoorde twee keer en ik ook."

Hilgers wist van tevoren niet of hij een basisplaats zou krijgen in de derby. "Het ging tussen Jurrie Koolhof en mij. Dat was toch een naam. Maar ik stond mijn mannetje en stond in de basis. Bij de warming up hoorde ik mijn naam scanderen. Dat was wel apart, want we zaten toch in het stadion van NEC. Maar dat kwam van de Hazekamp. Heel Hatert zat daar en die waren toch trots op mij. Ik was nooit echt zenuwachtig, maar ik werd daar wel sterker door."

Rivaliteit was anders

De wedstrijd verliep precies zoals Hilgers kon wensen. "Het veld was heel slecht. Dat was voor mij ideaal met mijn snelheid, want ik was wendbaar. En ik stond tegenover Frans Paymans. Dat was echt een van mijn mooiste wedstrijden, ik word er nog steeds op aangesproken. Ik was laatst aan het werk in de Geitenkamp en ze begonnen er meteen weer over. Het was ook heel anders dan tegenwoordig. Het was wel rivaliteit, maar niet zo extreem. Er was wel een vete tussen beide clubs, want we naaiden elkaar wel een beetje op. Maar als dit nu zou gebeuren, als Vitesse met 4-0 winnen in De Goffert, dan zou dat wel problemen geven."

Hilgers had destijds in Nijmegen nooit last van het feit dat hij voor Vitesse speelde. "Ik was zelfs wel geliefd in Nijmegen. Ik was een normale jongen en maakte met iedereen een praatje. Het werd mij nooit verweten, want NEC had mij niet genomen. Die avond na die 0-4 zaten we Studio Sport te kijken en toen kreeg ik telefoon van iemand. 'Ik ben al dertig jaar supporter van NEC, maar complimenten. Wat heb jij vandaag goed gevoetbald. Ze hebben bij het bestuur van NEC zitten slapen, want je had eigenlijk bij ons moeten voetballen."

Rick Hilgers in het shirt van AWC, achtervolgd door Frans Thijssen
Rick Hilgers in het shirt van AWC, achtervolgd door Frans Thijssen © Broer van den Boom

De ex-voetballer is niet meer zoveel bezig met het voetbal. "Het boeit me echt veel minder. Ik ben er trots op dat ik die stappen met Vitesse heb meegemaakt. Natuurlijk verheug ik mij wel op de wedstrijd van komend weekend. Als NEC verdiend wint, moet je niet ouwehoeren en dat gewoon kunnen zeggen. Ik ben niet haatdragend naar NEC, ik heb met mijn bedrijf zelfs laatst nog meegesponsord bij NEC. Ik moet altijd materiaal halen bij een bedrijf in Nijmegen, waar allemaal NEC-doeken hangen. En dan doe ik een helmpje van Vitesse op. Dat is gewoon leuk. Zo moet het zijn."

In aanloop naar de derby NEC-Vitesse zondag duikt Omroep Gelderland in de historie van deze beladen wedstrijd. Tot en met vrijdag kijken we dagelijks terug met Gelderse voetballers voor wie de derby heel bijzonder is. Morgen het verhaal van Patrick Pothuizen, die veel derby's speelde namens NEC en één keer in het shirt van Vitesse.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!