Instellingen

Van Vleuten geen wereldkampioen op de weg, Italiaanse wint sprint

Annemiek van Vleuten
Annemiek van Vleuten © ANP

LEUVEN - Annemiek van Vleuten uit Wageningen heeft op de WK wielrennen de wereldtitel in de wegwedstrijd niet voor zich kunnen opeisen. Na de wereldtitel in 2019 moest ze in Leuven de winst laten aan de Italiaanse Elisa Balsamo. Die won op de streep de sprint van Marianne Vos.

Het werd een spannende finale met daarin alle voorname Nederlanders. Uit de kopgroep die was overgebleven probeerden meerdere rensters weg te komen, onder wie Aude Biannic uit Frankrijk en de Spaanse Mavi Garcia.

De Nederlandse ploeg met onder meer Van Vleuten en Ellen van Dijk bleek zijn kaarten op drievoudig wereldkampioene Marianne Vos te hebben gezet. Vos won de mondiale titel voor het laatst in 2013.

In de sprint legde Vos het echter af tegen de Italiaanse Balsamo. Derde werd de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De Italiaanse ploeg deed tijdens de wedstrijd geen trap te veel en liet het initiatief aan de Nederlanders.

Van Vleuten (38) won de wereldtitel op de weg twee jaar geleden. Vier jaar op rij veroverde een Nederlandse wielrenster de wereldtitel op de weg. Behalve de Wageningse in 2019 zegevierden Chantal Blaak (2017) en Anna van der Breggen. Van der Breggen won in 2018 en 2020. Ze reed in België de laatste wedstrijd van haar loopbaan, ze wordt ploegleider.

De koers over ruim 157 kilometer begon in Antwerpen, de finish lag in Leuven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!