Instellingen

Verdriet om racer Boet van Dulmen: 'Een pionier in de motorsport'

Boet van Dulmen in actie tijdens een race in Raalte in 1981.
Boet van Dulmen in actie tijdens een race in Raalte in 1981. © ANP

AMMERZODEN - "Een vakkundige racer, een bijzondere persoonlijkheid en een pionier in de motorsport", het zijn enkele van de vele manieren waarop NOS Sportcommentator Hans van Loozenoord Boet van Dulmen omschrijft. Oud-motorracer Van Dulmen kwam deze ochtend om het leven bij een ongeval in zijn woonplaats Ammerzoden. Het dorp is er verdrietig van.

In Ammerzoden is het nieuws over de dood van Den Boet hard aangekomen. "Het was echt een bekendheid in het dorp. Ik wou vanmorgen even naar familie, toen was alles afgezet. En als je dan hoort dat het Den Boet was, dan krijg je toch wel kippenvel...", aldus een voorbijgangster in het dorp. Een man uit zijn fietsclub: "Boet was sociaal, hij was altijd in voor en grap en een grol."

Kijk hier hoe het nieuws van de dood van Boet van Dulmen is gevallen in zijn dorp Ammerzoden:

'Als je hoort dat het Den Boet is, krijg je toch kippenvel'

Boet van Dulmen is in 1948 geboren in Ammerzoden. Hij is daar altijd blijven wonen. Den Boet, zoals zijn bijnaam luidt, vormde samen met Jack Middelburg en Wil Hartog de grote drie. Met z'n drieën zette ze Nederland in het internationale motorracen van de jaren zeventig en tachtig op de kaart. Een tijd die commentator Van Loozenoord van dichtbij meemaakte en waarin hij Van Dulmen ook persoonlijk leerde kennen.

Rond 10.15 uur stak hij op de fiets de kruising over van de Bernseweg (N381) en de Onderwaard in Ammerzoden. Een bestelbus die uit de richting van Ammerzoden kwam, botste vervolgens op de overstekende Van Dulmen.

Boet van Dulmen op het circuit.
Boet van Dulmen op het circuit. © HAMOVE

'Meesterlijk risico's inschatten'

"Boet van Dulmen heeft veel betekend voor de Nederlandse motorsport", vertelt NOS Sportcommentator Hans van Loozenoord . "Het was een bijzondere persoonlijkheid. Een beetje stug, maar wie daar doorheen prikte leerde hem kennen als een ongelofelijk aardige man. En een goed coureur bovendien. Hij was een vakkundig rijder die meesterlijk risico's kon inschatten. Daarbij was hij een van de eerste echte professionele motorracers in Nederland. Een broodrijder die leefde van motorrijden, daarin was hij een pionier."

'Boet van Dulmen heeft veel betekent voor de Nederlandse motorsport.'
'Boet van Dulmen heeft veel betekent voor de Nederlandse motorsport.' © HAMOVE

'De absolute top'

Samen met Jack Middelburg en Wil Hartog bestormde Boet van Dulmen de top van de internationale motorsport. De NOS commentator benadrukt hoe bijzonder die tijd was.

Als hij nu zou racen, zou hij gewoon tussen Rossi en Marquez starten

"Er waren drie Nederlanders die alle drie in de top tien van de 500cc klasse streden. Dan hebben we het over de absolute top, wat nu de MotoGP is. Het is nu niet voor te stellen, maar dat was dus normaal in die tijd. Boet van Dulmen reed niet altijd mee in die top, maar hij had dan ook geen fabrieksmotor. Dat hij toch vaak zo hoog finishte, zegt wel hoe goed hij was. Als hij nu zou racen, zou hij gewoon tussen Rossi en Marquez starten."

Boet van Dulmen in actie.
Boet van Dulmen in actie. © HAMOVE

Winst in Finland

Van Dulmen reed dus op z'n eigen motor. Met een krap budget. Desondanks haalde hij vaak de top en wist hij zelfs een keer een Grand Prix te winnen. In Finland kwam hij in 1979 op zijn Suzuki als eerste over de eindstreep. Van Loozenoord was daarbij.

"Het was een bijzondere race. Van Dulmen bleef iedereen op het moeilijke Finse stratencircuit voor. Hij reed dominant. In de listige wegonderdelen sloeg hij genadeloos toe en kwam hij als eerste over de streep", besluit Hans van Loozenoord.

Nu Boet van Dulmen is overleden, is alleen Wil Hartog nog over van de grote drie. Jack Middelburg overleed in 1984 aan de gevolgen van een val tijdens een race.

In januari 2020 werd Den Boet in 'zijn' Ammerzoden nog geëerd met een borstbeeld. Daarmee kwam er ook een fysieke herinnering aan de racelegende in Ammerzoden. Het dorp waar hij altijd onsterfelijk zal zijn.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!