Sport

Deceptie voor De Graafschap op eigen veld tegen FC Volendam

Danny Verbeek van De Graafschap.
Danny Verbeek van De Graafschap. © BSRAgency / OrangePictures
DOETINCHEM - De Graafschap heeft vrijdagavond thuis met 3-0 verloren van FC Volendam. De ploeg van trainer Wim Jonk sloeg vlak voor en kort na rust genadeloos toe. De opmars van de Superboeren in de eerste divisie is daarmee abrupt tot stilstand gekomen.
Onder aanvoering van een enthousiast publiek op de natte Vijverberg joeg De Graafschap de bal direct naar voren. De intenties waren duidelijk. De ploeg van trainer Reinier Robbemond wilde FC Volendam direct bij de strot pakken en het initiatief nemen. Dat lukte heel behoorlijk, want FC Volendam moest terug en De Graafschap bepaalde wat er op het veld gebeurde.
Dat leidde ook tot grote kansen. De beste was voor Joey Konings, die oog in oog met de uitstekende keeper Barry Lauwers faalde. De twijfels of Konings wel een echte killer in de zestien is, werden met de gemiste kans nog eens onderstreept. Ook Elmo Lieftink met een volley en Giovanni Korte waren namens De Graafschap dicht bij een verdiende goal.

Twee tegendoelpunten voor rust

Gaandeweg de eerste helft kreeg FC Volendam de zaken beter onder controle. De club, vorig seizoen nog winnaar op De Vijverberg met 5-2, ging ineens veel beter voetballen. Een snelle aanval over veel schijven werd afgerond door Gaetano Oristiano en zo stond De Graafschap vlak voor rust ineens op achterstand. In blessuretijd kregen de Superboeren daar nog eens een mentale tik overheen. Daryl van Mieghem, voormalig Graafschapper, kreeg alle ruimte om de bal in de verre hoek te leggen.
Tekst gaat verder onder video
Graafschap middenvelder Elmo Lieftink na afloop van de 3-0 nederlaag tegen FC Volendam.
In de tweede helft ging het al snel opnieuw mis. Julian Lelieveld vergaloppeerde zich en trok bij de lepe spits Robert Mühren aan de noodrem. Na geel voor Lieftink kreeg ook de rechtsback een kaart van scheidsrechter Dennis Higler. Mühren benutte het buitenkansje zelf, waarmee de wedstrijd zo goed als beslist was. De trouwe achterban viel snel en ook op het veld kon De Graafschap zich niet meer onderscheiden zoals in het eerste halfuur.
Robbemond wisselde volop, maar veel hielp het allemaal niet. Zo beleefde De Graafschap een nare avond, waarmee de zegereeks van drie op een rij bruut tot stilstand werd gebracht. Maandag mag de Achterhoekse ploeg op revanche bij angstgegner Jong AZ, de verrassende koploper in de eerste divisie.