Sport

De Graafschap trainer Robbemond ziet gevaren in social media: 'Kan net dat ene procentje zijn'

Robbemond geeft tactisch zijn aanwijzingen aan het elftal van De Graafschap
Robbemond geeft tactisch zijn aanwijzingen aan het elftal van De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Besloten trainingen in het Nederlandse voetbal waren tien jaar geleden bijna ondenkbaar. Door de opkomst van social media is daar flink verandering in gekomen. Ook bij De Graafschap waken ze voor pottenkijkers. "Clubs sturen mensen langs die door de hekken staren."
Steeds meer clubs in het betaald voetbal sluiten de deuren voor pers en publiek. De corona crisis heeft dat proces alleen maar versneld. Met de pandemie als een soort van alibi was het ook makkelijker uitleggen aan volgers waarom trainingen regelmatig besloten plaatsvinden. Het is uiteraard het goed recht van de vereniging en gezien de huidige tijd ook wel enigszins begrijpelijk.
De Gelderse clubs Vitesse en NEC doen erin mee en zelfs een volksclub als De Graafschap bleef niet achter. Menig bestuurder van de superboeren heeft de afgelopen jaren geroepen dat ze het absoluut 'niet vinden passen in de cultuur van de club', maar de realiteit is inmiddels ook in de gemoedelijke Achterhoek anders.
Trainer Reinier Robbemond van De Graafschap is een moderne trainer die oog heeft voor de steeds verder toenemende aandacht van social media. Enerzijds een zegen voor de club als het gaat om uitstraling en exposure, anderzijds kan het ook een belemmering zijn. Zeker als het middel wordt ingezet door de buitenwacht.

Kansen vergroten

"Soms is het wel eens prettig om bij tactische dingen in alle rust te kunnen werken", vertelt Robbemond die met De Graafschap een goede start van het seizoen doormaakt. "Ik heb dat bijvoorbeeld ervaren toen ik trainer was bij PSV op de Herdgang. Maar op andere momenten, zoals vorige week in de interlandweek, is het minder een probleem. Het gaat er uiteindelijk om dat je alles doet om de kansen te vergroten op winnen. Daar draait het allemaal om."
Het oefenen van hoekschoppen tijdens de training. Wie meldt zich bij de eerste paal? Voor welke variant wordt gekozen? Of de vrije trappen. Hoe wordt dat precies georganiseerd? Als profclubs alle trainingen open gooien, houdt dat automatisch ook een risico in. Toeschouwers en media kijken soms mee en kunnen, als ze willen, direct een filmpje plaatsen op internet.

Snel doorsturen

"Vroeger stond bij ons altijd iedereen langs de lijn", lacht Robbemond als hij terugdenkt aan zijn tijd als speler. "Maar de tijden zijn helaas veranderd en daar moet je dan ook rekening mee houden. Het is triest dat het moet. Door de aanwezigheid van social media kan er bijvoorbeeld met de telefoon heel snel een flimpje gemaakt worden van een spelhervatting. Voordat ik terug ben in de kleedkamer, is het doorgestuurd en staat het op internet."

Staren

Robbemond: "Soms is het net dat ene procentje dat het verschil kan maken", vervolgt de trainer over het oefenen op spelhervattingen. "Wim Jonk (trainer Volendam en vanavond tegenstander in Doetinchem, red) heeft namelijk ook zijn mensen die erop letten of ze iets kunnen vinden. Iedere trainer doet dat. Ja, wij ook. Er worden ook mensen van clubs langs gestuurd die dan zelfs door het hek staren als de training besloten is. Zo gaat het soms echt. Het is de verandering van de tijd dus je moet er rekening mee houden."