Sport

Devin Haen beleeft opnieuw droomweek: 'Nuchter blijven en momenten pakken'

Devin Haen: "Weer een droom die is uitgekomen"
Devin Haen: "Weer een droom die is uitgekomen" © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Hij maakte onlangs zijn eerste goal in de hoofdmacht van De Graafschap en beleefde tijdens de interlandweek een nieuw hoogtepunt. Voor Devin Haen uit Zieuwent zijn het boeiende tijden als profvoetballer.
Het laten doorstromen van eigen jeugd naar het eerste elftal is dit seizoen één van de doelen van De Graafschap. Trainer Reinier Robbemond heeft in het begin van dit seizoen al laten merken die taak serieus op te pakken. Mees Kaandorp, Hichan Acheffay en Camiel Neghli zijn talenten die al mochten ruiken aan het grote werk. De meest opvallende van het stel is voorlopig Devin Haen, een centrumspits van 17 jaar uit de Achterhoek.
Bekijk het interview met Devin Haen:
Devin Haen beleeft opnieuw droomweek: 'Nuchter blijven en momenten pakken'
Twee weken geleden bracht Robbemond de aanvaller tegen NAC Breda en prompt scoorde hij de tweede en beslissende goal. Terwijl de competitie deels stillag en De Graafschap alleen een oefenduel tegen NEC speelde, zette Haen een nieuwe stap in zijn nog prille voetbalcarrière. "Ik blijf er redelijk nuchter onder hoor", zegt hij op stadion De Vijverberg in Doetinchem.
Haen speelde met het Nederlands elftal onder 18 een oefeninterland tegen Italië. "Ja, dat was wel weer een mooi hoogtepunt", lacht hij met zichtbare trots. "We wonnen die wedstrijd met 5-0 en ik mocht in de zestigste minuut invallen. Tien minuten later maakte ik mijn eerste goal. Een rebound die ik zo binnen kon leggen. Ik had al wel eerder trainingsstages meegemaakt, maar echt spelen voor het Nederlands elftal is toch anders."

Droom

Robbemond heeft het doelpunt ook gezien. Lachend: "Hij liet hem direct zien op zijn telefoon. We hameren er ook extra op om door te lopen en rebounds te maken tijdens de trainingen. Dit is natuurlijk mooi en goed voor de club dat jongens de kans krijgen om zich ook op dat podium te laten zien." Haen: "Het waren vijf hele leuke dagen. Je scoort toch voor het Nederlands elftal. In het veld besef je dat niet helemaal, maar het is weer een droom die uitkomt voor mij."
Oranje maakte in 's-Gravenzande indruk met zijn jonge talenten. "Nee, dit hadden wij ook niet verwacht. Italië heeft normaal gesproken een verdediging die goed staat. Maar nu waren ze niet heel sterk", zag de Achterhoeker.
Haen kijkt reikhalzend uit naar de volgende ontmoeting met zijn leeftijdsgenoten van Oranje. "Ik hoop dat ik er dan weer bij zit. Over een maand zijn er twee oefeninterlands in en tegen Oostenrijk. Daarna is er een vierlandentoernooi. Het is afwachten, maar dit smaakt natuurlijk naar meer."

Invallen

De spits begint ook vrijdag thuis tegen FC Volendam weer vanaf de bank. "Het gaat erom dat ik mijn momenten pak. Ik hoop steeds op kleine invalbeurtjes. Er komen nu met Volendam en Jong AZ twee belangrijke wedstrijden aan. Als we twee keer winnen zetten we prachtige stappen. Bijna iedereen is fris dus het ziet er goed uit."