Sport

Teammanager jeugdteam NEC stapt op vanwege coronabeleid: 'Dit is buiten alle proporties'

Talenten uit de NEC-jeugd 2020
Talenten uit de NEC-jeugd 2020 © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Tien jaar lang zette hij zich met ziel en zaligheid in als teammanager bij verschillende jeugdteams van NEC, maar het huidige coronabeleid van de club gaat volgens Pascal Arnts, teammanager van NEC onder 21, een brug te ver. Ongevaccineerde jeugdspelers worden volgens hem met de rug tegen de muur gezet. De betaald voetbalclub uit Nijmegen snapt niets van de ophef en zegt dat de club al anderhalf jaar een uitermate succesvol coronabeleid hanteert.
Ze staan lijnrecht tegenover elkaar: de inmiddels voormalig teammanager Pascal en NEC, de club waarvoor hij tien jaar lang werkte. Het begon allemaal vorige week voor de wedstrijd tegen FC Groningen, toen de trainer van het onder 21-elftal een bericht doorstuurde in de groepsapp van het team. Een bericht dat afkomstig was van Han Tijhsen, de medisch manager van de club. Niet gevaccineerde spelers moeten twee keer per week een sneltest kunnen voorleggen aan hun trainer en moeten bijvoorbeeld in alle binnenruimten een mondkapje dragen. Ongevaccineerden mogen ook niet langer dan vijf minuten na de wedstrijd in de kleedkamer zijn.
Bekijk de toelichting van Pascal Arnts:
Teammanager jeugdteam NEC stapt op vanwege coronabeleid
Arnts snapt dat de club er alles aan doet om het coronavirus buiten de deur te houden, maar de boodschap in de groepsapp gaat in zijn ogen te ver. Bovendien zouden spelers zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van tests.
Dit is mensen uitsluiten op basis van hun medische keuze
"Voor mij is het gewoon duidelijk dat als je je niet laat vaccineren, dat er dan andere regels voor je gaan gelden. Dat is mensen uitsluiten op basis van een medische keuze en in zo'n organisatie wil ik niet werken", zegt hij rigoureus.
Een corona-ontkenner is Arnts naar eigen zeggen allerminst. "Ik heb het zelf gehad, mijn broer heeft het gehad en ik heb er nu nog steeds last van. Ik ben ook gevaccineerd omdat ik mijn leven terug wilde, maar zo heeft iedereen zijn eigen keuze om dit wel of niet te doen. Dat moet je respecteren."
Via een woordvoerder laat NEC weten dat het beleid niet zal veranderen. "We hebben de afgelopen anderhalf jaar een uitermate succesvol coronabeleid gehanteerd bij de club, wat er op gericht is om wedstrijden te kunnen blijven spelen binnen de geldende RIVM richtlijnen en aanvullende KNVB-regels. (...) Belangrijk detail is dat dat gedurende die gehele periode naar ieders tevredenheid is geweest en uitgedragen. Als een individu daar nu tegen is, is dat voor zijn rekening. We gaan dan niet ons al anderhalf jaar durende beleid omgooien. We kunnen bij NEC, waar we dagelijks met bijna 200 jeugdspelers, meer dan 30 seniorenspelers werken, niet aan meningen van één of enkele individuen afgaan en afwijken van landelijk gemaakte afspraken.

'Stortvloed aan berichtjes'

Waar de teammanager met de beleidsbepalers overhoop ligt, krijgt hij naar eigen zeggen veel steun van ouders, spelers en andere begeleiders. "Ik heb een stortvloed aan berichtjes gehad, dus dat doet me veel meer dan het feit dat ik daar nu niet meer rondloop." Het is ook geen persoonlijke rancune wat hem drijft zijn verhaal te doen. "Ik blijf voor mijn spelers opkomen, ik heb nog steeds goed contact met ze."

'Ongevaccineerd? Dan niet meedoen tegen het eerste'

Uit door Omroep Gelderland bekeken correspondentie tussen hem en de spelers uit zijn team blijkt ook dat hij niet alleen staat in zijn weerzin tegen de houding over niet-gevaccineerde spelers. Zo melden spelers verontwaardigd dat ze niet meer worden uitgenodigd voor de partijvorm met de A-selectie als ze niet gevaccineerd zijn. "Dat is buiten alle proporties. Iedere speler heeft een droom op bij dat eerste elftal te komen en dan ga je ze indirect een signaal geven dat ze daar alleen maar kunnen komen als ze zich laten vaccineren." Ondanks deze geluiden ontkent NEC overigens dat spelers die zich niet laten vaccineren geweerd worden van meetrainen met de A-selectie.