Sport

Juichen langs de lijn, maar ook onrust op voetbaltoernooi in Oosterhout

Ouder langsdekant bij een voetbaltoernooi vergeten de anderhalve meter afstand
Ouder langsdekant bij een voetbaltoernooi vergeten de anderhalve meter afstand © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Gejuich op de voetbalvelden van OSC in Oosterhout. Na lange tijd konden de kicksen weer onder voor een groot toernooi, met blije kinderen én ouders al resultaat. Maar ondanks de afnemende coronabeperkingen worstelt ook deze vereniging met de steeds veranderende maatregelen. En dat zorgt nog voor onrust.
"Jaaaaa!", gilt een heel team 10- en 11-jarige voetballertjes op de vraag of ze grote toernooien hebben gemist. Deze zaterdag kunnen ze op de sportvelden van OSC in Oosterhout hun hart ophalen. Er zijn teams uit binnen- en buitenland. Overal hangen briefjes met de boodschap 'afstand houden', maar de ouders langs de lijn zijn al net zo enthousiast en vergeten dat nogal eens. "Ach, ik maak me geen zorgen", zegt vader Stefan Lagerqvist die uit Zweden die zijn zoon staat aan te moedigen. "Ik ben gevaccineerd."
De kicksen gingen weer aan in Oosterhout. De tekst gaat verder onder de video
De kicksen konden weer onder voor een groot toernooi in Oosterhout.
"We wijzen iedereen op de regels', zegt bestuurslid Floris Bos. "Maar we gaan niet als een politieagent langs de kant lopen. Het is ook ieders eigen verantwoordelijkheid."
De club is blij dat er weer wat kan, en ook blij als straks misschien de anderhalve meter ook overboord kan. Maar dan komt er wel weer een ander probleem. Bestuurslid Rens Geusens pakt het stappenplan van het RIVM er nog maar even bij: "Het staat er duidelijk", ziet hij. "Na het afschaffen van de anderhalve meter regel op 20 september gaat er een andere regel in. Voor horeca, musea, bioscopen en dus ook sportkantines geldt vanaf die dag dat er maximaal 75 bezoekers aanwezig mogen zijn. Zijn het er meer, dan is een toegangsbewijs zoals een negatieve test of een inentingsbewijs verplicht."

Op gang komen

De nieuwe regel zorgt zo aan het begin van het nieuwe seizoen voor onrust. Want het was al een flinke klus om dit toernooi te organiseren, vindt Geusens. "Er is toch wat enthousiasme weggeëbd de afgelopen tijd, mensen hebben hun tijd anders ingevuld, dus nu moet alles gewoon weer op gang komen."
De tekst gaat verder onder de foto's
Voetballers in actie op een internationaal toernooi in Oosterhout
Voetballers in actie op een internationaal toernooi in Oosterhout © Omroep Gelderland
Drukte langs de kant van het voetbaltoernooi
Drukte langs de kant van het voetbaltoernooi © Omroep Gelderland

Niet meer dan 75

Ondertussen zijn alle vrijwilligerstaken alweer ingevuld, maar het kostte toch even wat meer moeite dan anders. "Dan is het zuur dat we enkele weken later, zo rond 20 september dus, worden geconfronteerd met een verruiming die eigenlijk een beperking betekent. Want het is leuk als de anderhalve meter wordt losgelaten, maar een beperking van het aantal bezoekers en het controleren daarvan is niet wat we willen. Ik zie ons bestuur of vrijwilligers niet controleren of er meer dan 75 bezoekers in de sportkantine zijn. Dat geeft een onprettige sfeer", aldus Geusens.
Het bestuur zoekt nog naar een oplossingen wil daarvoor ook in overleg met de KNVB en de clubs in de regio.

Onder voorbehoud

Navraag bij het ministerie VWS levert op dat alle voorgestelde maatregelen zoals het opheffen van de anderhalve meterregel onder voorbehoud zijn. "Het staat nog niet vast. Als er de komende weken iets verandert, bijvoorbeeld door het openstellen van de middelbare scholen, dan passen we de maatregelen weer aan. Dan kan alles weer veranderen", zegt een woordvoerder.