Sport

Nuchtere Arnold Kruiswijk proefde de grandeur van het 'chique' Anderlecht

Arnold Kruiswijk voetbalde zowel voor Vitesse als Anderlecht
Arnold Kruiswijk voetbalde zowel voor Vitesse als Anderlecht © Oranje Pictures
HAREN - Arnold Kruiswijk speelde zowel voor Anderlecht als Vitesse. Vanavond zit hij op de tribune van GelreDome. "Ik ga kijken met mijn vader. Deze wedstrijd is namelijk toch wel speciaal voor mij."
Kruiswijk is een geboren Groninger. De verdediger stond bekend om zijn tactische inzicht en degelijkheid. Scoren deed hij zelden, maar voor veel trainers bij Vitesse was Kruiswijk onomstreden. Tussen 2014 en 2019 speelde hij in Arnhem. Kruiswijk was populair bij de aanhang, maar kampte in zijn laatste seizoenen bij Vitesse ook met veel fysiek ongemak. "Ik heb er zeker een mooie tijd gehad en hoop vanavond ook dat ze winnen."
Na 25.318 minuten scoorde Kruiswijk eindelijk zijn eerste doelpunt:
In 2010 streek Kruiswijk neer bij Anderlecht waar hij voor vier jaar mocht tekenen. In zijn tweede seizoen werd hij tijdens de winterstop verhuurd aan Roda JC. Later ging hij spelen voor SC Heerenveen. "In het eerste jaar heb ik ongeveer de helft van de wedstrijden gespeeld", kijkt de inmiddels 36-jarige Kruiswijk terug op die periode. "Sportief werd het niet wat ik ervan had verwacht en gehoopt en omgekeerd zal dat ook zo zijn geweest."

Minder spelen

"Zij moeten natuurlijk ook tevreden zijn en toen er andere jongens voor mijn positie werden gehaald, ging ik ook steeds minder spelen. Op een gegeven moment kwam ik buiten de selectie terecht en dan ben ik niet iemand die de situatie wil blijven aankijken. En dan is Anderlecht natuurlijk ook een club die door wil en verder kijkt", herinnert Kruiswijk zich nog.
De nuchtere noordeling keek in het begin wel eens zijn ogen uit bij het gerenommeerde Anderlecht dat in die tijd ook nog hoorde bij de Europese subtop. "Anderlecht is een beetje het Ajax van België. Dat merkte je overal wel waar je kwam. Kleinere clubs keken altijd enorm naar uit. Mensen waren of allemaal tegen je of juist allemaal voor. Ja, de houding van de club was wel eens wat arrogant. Ze werden ook niet voor niets de 'dikke nekken' genoemd", lacht Kruiswijk.

Uitstraling

"Het oude stadion middenin een woonwijk met die paarse tapijten overal met het Anderlecht-logo. Het had wel iets en Anderlecht is natuurlijk nog steeds een chique club met een mooie uitstraling", vervolgt Kruiswijk. "De druk was er natuurlijk ook altijd. Toen maakte Anderlecht echt de dienst uit. Je moest winnen en als dat niet gebeurde merkte je dat ook wel aan alles. Ik weet nog goed dat wij net geen kampioen werden in mijn eerste seizoen na beslissingswedstrijden tegen Standaard Luik. Nou, dat voel je dan wel aan alles eromheen."
Kruiswijk reist vanmiddag naar Arnhem om in het stadion te kijken naar de return. In Brussel werd het 3-3. Vitesse moet dus winnen om door te gaan naar de groepsfase. "Ik woon tegenwoordig in Haren", zegt de huidige assistent-trainer van onder 18 bij FC Groningen. "Met mijn vader ga ik er straks naartoe. Het is toch wel speciaal dat ik voor beide clubs heb gespeeld. Maar nu ik toch een eindje moet rijden, wil ik ook wel dat het een leuke wedstrijd wordt", lacht de voormalig verdediger.
"Ik verwacht ook wel weer spektakel. Als club zou je zeggen 'Anderlecht is de favoriet' en zij moeten door, maar ik hoop op Vitesse. Het is heel lastig te zeggen. Ik neem aan dat ze vanaf het begin bij de les zijn en dan kan het weer een mooie avond worden."