Instellingen

Joost uit Nijmegen reed de Tour de France van 1925

Joost op de kasseien in Parijs.
Joost op de kasseien in Parijs. © Joost van Wijngaarde

NIJMEGEN - De Tour de France van 1925 was in totaal 5500 kilometer lang. Joost van Wijngaarden uit Nijmegen reed de afgelopen weken het hele parcours.

Uiteindelijk finishte hij op de Champs Elysées in Parijs. "Dat was heel apart. Het moest de climax zijn van deze maand, maar buiten de chauffeur van de camper die mij begeleidde, was er niemand die notie had van wat ik daar deed. Je ziet de beelden voor je de Champs Elysées met veel publiek, maar er was helemaal niks."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Joost uit Nijmegen reed de Tour de France van 1925

De keuze voor 1925 is heel bewust. "Er is niet zoveel meer te vinden over de Tour de France uit die jaren. Van 1925 kon ik nog een goede routekaart vinden. In de jaren 20 en 30 was de Tour redelijk hetzelfde, ze reden namelijk de hele omtrek van Frankrijk. Tegenwoordig is de totale lengte zo'n 3300 kilometer en toen was het 5500 kilometer, met ook een etappe van 433 kilometer."

Wennen aan ritme

Joost heeft onderweg ook flink af moeten zien. "Sommige momenten dacht ik aan stoppen, vooral bij slecht weer. Maar uiteindelijk was het een minder zware fysieke uitdaging dan ik had verwacht. Mijn lichaam is gaan wennen aan die lange afstanden. Je komt in een ritme. De laatste anderhalve week ging heel soepel. Ik heb vooral genoten van de bergen."

Genieten van fraaie vergezichten onderweg.
Genieten van fraaie vergezichten onderweg. © Joost van Wijngaarden

"Ik denk niet dat ik dit nog een keer ga doen. Het was mooi, maar er zaten ook wel saaie gedeeltes tussen. Maar ik heb vooral bewust genoten onderweg. In het verleden heb ik veel wedstrijden gereden, dan zie je alleen het achterwiel van degene voor je en veel zwarte sterretjes. Dan kijk je helemaal niet om je heen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!