Sport

Vitesse speelt gelijk in krankzinnig Europees duel tegen Anderlecht

Dasa viert zijn geweldige gelijkmaker.
Dasa viert zijn geweldige gelijkmaker. © Broer van den Boom
ANDERLECHT - Vitesse heeft zichzelf donderdagavond een goede uitgangspositie verschaft in de play-offs van de Conference League. De Arnhemmers incasseerden in de slotfase van een enerverende wedstrijd de 3-3, maar zagen Anderlecht ook nog een penalty missen.
Bij Vitesse begonnen Eli Dasa en Oussama Darfalou in de basis. Million Manhoef, die tot dusverre alles speelde, kampte met fysieke klachten.
Uitstekend Vitesse speelt gelijk tegen Anderlecht
De Arnhemmers begonnen de heenwedstrijd in België met lef. Maar de eerste kans was voor de thuisclub, een schot van Amuzu, dat net naast ging. Het werd toch al snel 1-0: een inzet van Amazu werd niet goed verwerkt door Riechedly Bazoer en Raman profiteerde van dichtbij.
De tekst gaat verder onder de foto.
Riechedly Bazoer baalt van de 1-0.
Riechedly Bazoer baalt van de 1-0. © Omroep Gelderland
Daarna werd Vitesse even overlopen en was de 2-0 een paar keer dichtbij. Maar de ploeg herpakte zich. Na een goede voorzet van Maxi Wittek kopte Oussama Darfalou de bal richting de kruising, maar doelman Van Crombrugge had een fantastische save in huis. Er lag veel ruimte op de flanken en daar doken Wittek en Dasa regelmatig in. Anderlecht bleef dreigend, maar het was Vitesse dat scoorde. Wittek bediende Gboho, die schoot, maar Van Crombrugge redde weer knap. De bal kwam voor de voeten van Dasa, die vanaf zestien meter de bal fantastisch de kruising in joeg: 1-1.
Eli Dasa viert zijn prachtige treffer.
Eli Dasa viert zijn prachtige treffer. © Omroep Gelderland
Lang kon Vitesse niet genieten van de voorsprong, want Anderlecht kwam weer door over de rechterflank en uit de voorzet van Amuzu sloeg Raman opnieuw toe: 2-1. Vitesse had nog wel een aardige aanval toen Gboho een voorzet gaf, maar de kopbal van Darfalou miste kracht. Het ging vlak voor rust nog bijna mis toen Raman bijna kon profiteren van defensief geknoei. Zijn schot ging via de hak van doelman Markus Schubert tegen de paal.

Tannane valt in en scoort

Na rust schoten de bezoekers uit de startblokken. Een schot van net buiten de zestien van Nikolai Baden Frederiksen viel via het been van Anderlecht-verdediger Hoedt in de korte hoek binnen. Niet veel later was het zelfs bijna 2-3, maar de inzet van Gboho ging net voorlangs.
De wedstrijd golfde daarna op en neer. Rama was na ruim een uur spelen dicht bij een doelpunt, maar Schubert voorkwam een nieuwe voorsprong van de Belgen. Tien minuten later was het aan de andere kant wel raak. Invaller Oussama Tannane veroverde de bal op Hoedt, kapte nog een verdediger uit en schoof de bal in de verre hoek. Hij vierde zijn doelpunt door zijn shirt uit te trekken.
Oussama Tannane wordt bejubeld na zijn doelpunt.
Oussama Tannane wordt bejubeld na zijn doelpunt. © Orange Pictures
In het laatste kwartier voerde Anderlecht de druk op. Een kopbal van Delcroix werd makkelijk gekeerd door Schubert. Vlak voor tijd kreeg Vitesse, dat liefst acht gele kaarten incasseerde, toch nog de gelijkmaker tegen. Invaller Verschaeren schoot door de benen van Dasa de 3-3 binnen. Het werd zelfs nog bijna 4-3, maar Refaelov schoot een penalty op de lat.
Over een week wordt de return in Arnhem gespeeld. Aanvaller Loïs Openda keert dan terug van een schorsing en mogelijk is ook aanvoerder Danilho Doekhi weer van de partij.