Sport

Vitesse-opponent Anderlecht is een chique topclub in verval

Hans Croon met de Europacup 2.
Hans Croon met de Europacup 2. © ANP
BRUSSEL - Anderlecht behoorde twintig jaar tot de absolute top van Europa. Maar daar is weinig van over. Het laatste succes dateert uit 2017, toen paars-wit kampioen van België werd. De laatste jaren doet de club uit Brussel niet mee om de prijzen en is Anderlecht slechts een subtopper. Maar hoe anders was dat in de glorietijd.
Anderlecht gold al lang als een topclub in België. Vele landstitels werden gehaald met sterren als Paul van Himst en de Nederlandse topscorer Jan Mulder. Internationaal wilde het net niet lukken. De club stond wel in de finale van de Jaarbeursstedenbeker in 1970, maar daarin was Arsenal te sterk. De ommekeer kwam enkele jaren later.
In 1976 speelde Anderlecht de finale van de Europacup 2 en daarin werd West Ham United met 4-2 verslagen. De eerste internationale prijs voor een Belgische club was een feit. Dat was mede te danken aan de Nederlandse sterspelers Rob Rensenbrink en Arie Haan en trainer Hans Croon. De Belgische vedette Ludo Coeck was ook onmisbaar voor het elftal.
Een jaar later stond Anderlecht opnieuw in de finale, maar in het Olympisch Stadion van Amsterdam was Hamburger SV met 2-0 te sterk. In 1978 was het wel weer raak, de derde finale op rij werd nu wel gewonnen, met 4-0 maar liefst tegen Austria Wien. In die jaren gold Anderlecht als een chique club die champagnevoetbal speelde.

Resultaatvoetbal

Maar de club onderging een renovatie. Sterren als Rensenbrink en Haan vertrokken. In België werd in die jaren een pittige strijd om de landstitel gevoerd met Club Brugge en Standard Luik, waar Haan naartoe was getrokken. Die ploegen speelden ook Europese finales, maar wisten niet te winnen.
Anderlecht speelde meer resultaatvoetbal. De Deen Morten Olsen werd de nieuwe leider en spelers als Frank Vercauteren en Erwin Vandenbergh traden op de voorgrond. In 1983 werd de finale van de UEFA Cup bereikt en daarin werd Benfica geklopt. Een jaar later haalde Anderlecht weer de finale, maar ditmaal was Tottenham Hotspur na strafschoppen te sterk.

De Mos

In de jaren daarna kwam Anderlecht vaak wel ver in Europa, maar de finale werd niet meer gehaald. En er kwam met KV Mechelen een nieuwe nationale concurrent bij. De voormalige provincieclub stuntte door in 1988 de Europacup 2 te winnen, met Aad de Mos als trainer. De Nederlander werd in 1989 door Anderlecht weggeplukt bij Mechelen en in zijn kielzog maakten heel wat spelers de overstap naar Brussel: Graeme Rutjes, John Bosman, Bruno Versavel en Marc Emmers.
Met De Mos aan het roer speelde Anderlecht een legendarische Europese wedstrijd tegen het Barcelona van Johan Cruijff. Paars-wit won thuis met 2-0 en dat was genoeg om in Spanje te overleven. Dat jaar werd de finale van de Europacup 2 gehaald, maar met 2-0 verloren tegen Sampdoria. Luc Nilis, Marc Degryse en Charly Musonda waren de nieuwe sterren van het elftal.
Aad de Mos als trainer van Anderlecht met John Bosman.
Aad de Mos als trainer van Anderlecht met John Bosman. © ANP
Na De Mos schreef er nog een Nederlandse trainer historie bij Anderlecht: Jan Boskamp, in België Johan Boskamp genoemd. Hij nam de club in 1993 over toen er een sportieve crisis was, maar Boskamp leidde Anderlecht wel naar drie landstitels op rij. In de Champions League leek de club ook furore te gaan maken, maar uit tegen Werder Bremen volgde een historische nederlaag. Binnen een half uur stond Anderlecht met 3-0 voor, maar in de laatste 25 minuten scoorden de Duitsers vijf keer.

Teloorgang

Internationaal zakte Anderlecht na twintig jaar in de Europese top langzaam weg in de jaren negentig. Nationaal bleef de club prijzen pakken. In 2013 nog met een trainer die was overgekomen van Vitesse: John van den Brom. Maar die kreeg nog geen jaar later zijn congé. Anderlecht ging steeds meer ploeteren en pakte alleen in 2017 nog een landstitel.
De club lag er Europees doorgaans ver voor de winterstop al uit. De vraag is nu of Anderlecht de poulefase van de nieuwe Conference League wel gaat halen. Daarvoor moet dus Vitesse worden verslagen. Donderdag is de eerste wedstrijd in Brussel, een week later volgt de return in GelreDome.