Sport

Papendal is trots op olympiërs: 'Veel hebben hier een basis'

Jochem Schellens op Papendal
Jochem Schellens op Papendal © Omroep Gelderland
ARNHEM - Sportcentrum Papendal is een belangrijke pijler geweest onder de Olympische successen van Nederland in Tokio.
"Zeker 19 van de 36 medailles kennen hier een basis", vertelt directeur Jochem Schellens van Papendal. "We zijn supertrots. Vrijwel alle sporters die op Papendal trainen, hebben mooie prestaties geleverd."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Papendal betrokken bij meer dan de helft van de Olympische medailles
De directeur plaatst wel een nuance. "Een sportcentrum wint geen medailles, dat doen de sporters. Wij spelen wel een rol in de voorbereiding om ze zo goed mogelijk aan de start te krijgen. Ik mag wel zeggen dat dat gelukt is. Ik kan moeilijk kiezen, dan doe ik er veel tekort. Femke Bol lijkt me zeer van belang, maar ook de boogschutters en Sanne van Dijke bij het judo. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx zijn ook kinderen van Papendal. Niek Kimmann, Merel Smulders, Sifan Hassan natuurlijk. We zijn er enorm blij mee."

Ambitie

Papendal wil zich blijven door ontwikkelen. "We kunnen al een jaar of tien structureel meedoen met de top. We hebben die periode diverse ontwikkelingen gehad en verbouwd. Nu is een belangrijke ambitie de renovatie van onze multihal. Die willen we in deze Olympische cyclus realiseren."
Zilveren medaillewinnares Anouk Vetter op Papendal
Zilveren medaillewinnares Anouk Vetter op Papendal © Omroep Gelderland
Maar nu mag iedereen op Papendal nog even genieten. "Je moet goed stilstaan bij dit soort momenten. Parijs is nog maar drie jaar weg, dus we moeten ook verder kijken. En over twee weken beginnen de Paralympische Spelen. Daar komen ook heel veel atleten aan de start die hier hun voorbereiding hebben gedaan."