Sport

Zilver voor Abdi Nageeye op de marathon: 'Hij verraste ook zichzelf'

Abdi Nageeye (rechts) omhelst zijn vriend en bronzenmedaillewinnaar Bashir Abdi
Abdi Nageeye (rechts) omhelst zijn vriend en bronzenmedaillewinnaar Bashir Abdi © EPA
NIJMEGEN - Atleet Abdi Nageeye uit Nijmegen veroverde zondag een zilveren medaille op de olympische marathon in Sapporo. "Dat is een verrassing, ook voor Abdi", reageert zijn manager Jos Hermens. "Het is een kroon op zijn werk", vindt de Arnhemse marathonloper Frank Futselaar.
"Hij was elfde in Rio. De verwachting was top tien. Tweede is echt het maximale wat hij eruit kon halen", benadrukt de Nijmeegse atletenmanager. "Eliud Kipchoge (de Keniaanse winnaar, red.) is de beste marathonloper ooit. Als je hem erbuiten laat, heeft hij gewoon gewonnen. Bizar."

'Waanzinnig professioneel voorbereid'

"Abdi heeft zich waanzinnig professioneel voorbereid en heel goed getraind. Het klimaat in Japan is erg slecht. Sommigen waren daar niet goed op voorbereid. Drie Ethiopiërs en een Keniaan zijn uitgevallen", weet Hermens.,
Nageeye sprintte niet alleen naar de tweede plaats, hij hielp zijn Belgische vriend Bashir Abdi aan een bronzen medaille. "Dat is een goede vriend van hem. Hij komt ook uit Somalië. De Belg had kramp, maar hij wist hem langs de Keniaan Lawrence Cherono te loodsen, zodat die vierde werd."

Nooit hoger dan vierde

Nijmegenaar Nageeye eindigde eerder nooit hoger dan vierde in een marathon. "Maar nu mogen er maar drie atleten per land meedoen. In een stadsmarathon lopen er 15 Kenianen waar je tegen moet knokken", verklaart Hermens.
Nageeye is nu 32 jaar, zeker niet oud voor een marathonloper. "Kipchoge is 36, die wint hier makkelijk. Tot je 40e kun je heel goed lopen. Zeker Abdi. Hij is later begonnen. In Parijs (Olympische Spelen 2024, red.) is hij 35. Dat is een prima leeftijd. Top tien is dan zeker mogelijk, misschien 6e, 7e. Het is dan wel normaal weer en er lopen dan weer veel Afrikanen."
Bekijk de video met de reacties. De tekst gaat eronder verder
Met zilver op de marathon verraste Nageeye 'ook zichzelf'.

'Een van de meest bijzondere prestaties'

Ook de Arnhemse marathonloper Frank Futselaar is onder de indruk van het zilver van Nageeye: "Het is een van de meest bijzondere prestaties in de Nederlandse atletiek van de laatste decennia. In 1980 haalde Gerard Nijboer ook olympisch zilver op de marathon. De generatie van nu kent Nijboer daardoor nog."
"Dat Nageeye zilver haalt in Sapporo, dat is ongekend bijzonder en heel knap. Je ziet de hele race dat hij zo ontspannen liep, niet op zijn tandvlees. Heel bijzonder omdat het zo ongelooflijk warm was, dat hij zo goed met de omstandigheden omging", blikt Futselaar terug.
"Hij liep in de tweede groep, was er ook even af maar pakt zijn eigen tempo. De laatste 400, 500 meter met drie man voor twee medailles, daar moedigt hij zijn allerbeste vriend Bashir Abdi aan naar de streep. Hij sprintte gewoon Cherono eraf, de winnaars van de Chicago marathon, een van de grootste atleten van de wereld."

'Hoog niveau bereikt'

Futselaar kent Nageeye goed: "Ik heb met hem getraind, ook in Kenia. Ik heb deze week nog even met hem gebeld. Ik heb dus veel meegekregen van zijn voorbereiding. Hij zit wel veel in het buitenland, dus daardoor zie je elkaar niet vaak. Maar ik ken hem goed."
"Hij was niet altijd de beste. Is vanuit het voetballen gaan hardlopen. Toen heeft hij de keuze gemaakt in Kenia te gaan wonen, op hoogte. Dat heeft gezorgd dat hij zo'n hoog niveau heeft bereikt. En dit is de kroon op zijn werk", weet Futselaar.