Sport

Sifan Hassan imponeert wéér met olympisch goud

Sifan Hassan meteen na haar gouden 10.000 meter in Tokio.
Sifan Hassan meteen na haar gouden 10.000 meter in Tokio. © ANP
ARNHEM - Sifan Hassan heeft zaterdag voor de tweede keer goud veroverd op de Olympisch Spelen in Tokio. De Arnhemse atlete won de 10.000 meter en voltooit daarmee een bijzondere trilogie op drie verschillende afstanden.
Hassan liep een gecontroleerde race. Ze liep lang tweede, maar versnelde in de laatste ronde. Op die versnelling hadden haar concurrentes geen antwoord. De hardloopster uit de Gelderse hoofdstad kwam over de meet in 29.55,32, gevolgd door Kalkidan Gezahegne uit Bahrein en de Ethiopische Letesenbet Gidey.
De Nederlandse atlete is de eerste ooit die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op de Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles; brons op de 1.500 meter, goud op de 5000 meter en nu dus ook goud op de 10.000 meter. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Illuster rijtje

Met haar drie medailles komt Hassan terecht in een illuster rijtje. Slechts zes andere Nederlandse sporters slaagden erin drie medailles te pakken op dezelfde Olympische Zomerspelen. In dat rijtje staan ook wielrenster Leontien van Moorsel, zwemmer Pieter van den Hoogenband en zwemsters Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo
Hassan draagt zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag.
Susan Krumins uit Nijmegen haalde de finish van de 10.000 meter in Tokio niet.

Zie ook: