Sport

Vandaag een derde plak voor Sifan Hassan? 'Het gaat bizar zwaar worden'

Sifan Hassan in actie op de 1500 meter.
Sifan Hassan in actie op de 1500 meter. © ANP
ARNHEM - Ze won al één keer goud en één keer brons, maar ze is nog niet klaar in Tokio. Sifan Hassan staat in de vroege middag (Nederlandse tijd) aan de start van de tien kilometer en behoort op dat onderdeel ook tot de grote favorieten voor goud. Maar makkelijk zal het niet worden, weten sportmanager Jos Hermens en oud loopmaatje Dennis Licht.
"Het zal bizar zwaar worden voor Sifan", blikt Hermens vooruit op de unieke race. Met meerdere onderdelen (1500 en 5000 meter) in de benen, heeft ze al behoorlijk wat kruit verschoten.
Haar voornaamste opponent voor de titel is niet zomaar iemand. "Dat is Letesenbet Gidey, die zit ook bij ons in de stal", zegt Hermens, die met zijn atletenmanagementbureau Global Sports Communication 59 atleten op de Spelen actief heeft. "Wij gaan voor goud en zilver, maar zij moeten het verdelen. Gidey en Hassan zijn de sterkste van het veld."

Gidey grootste concurrente

Voormalig topatleet Dennis Licht uit Beekbergen trainde vijf jaar lang samen met Hassan en volgt haar op de voet. Ook hij denkt dat Hassan het moeilijk krijgt. "Ze zal het niet cadeau krijgen, ze zal veel concurrentie hebben van Gidey."
De Ethiopische uitdaagster van Hassan is de wereldrecordhoudster op de tien kilometer. Een record dat ze nota bene enkele dagen nadat Sifan Hassan het oude record verbeterde, direct verbrak. Ook liep Gidey een dik wereldrecord op de 15 kilometer tijdens de Zevenheuvelenloop in 2019.

'Ze zit in een flow'

Hoewel Hassan dus een geduchte en vooral veel frissere concurrente heeft, zijn de twee medailles die ze al op zak heeft een behoorlijke duw in de rug. "Het is heel bijzonder, ze zit in een flow, het lijkt daardoor allemaal wat makkelijker te gaan. Als ze Sifan willen verslaan, dan moet er echt samengewerkt worden." Dat beaamt ook Hermens. "Sifan hoeft er eigenlijk alleen maar bij te blijven tot de laatste ronde, want in principe heeft ze een snellere eindsprint."
Derde medaille zou uniek zijn
Als het opnieuw goud wordt schrijft de Arnhemse op meerdere manieren historie. "Er is nog nooit iemand geweest die op deze drie afstanden op één toernooi voor goud is gegaan. Er zijn wel atleten geweest die de beste waren op de 5 en 10 kilometer, maar dan ook nog die 1500 meter erbij, is echt uniek", aldus Licht.
De 10 kilometer voor vrouwen start om 12.45 uur Nederlandse tijd.