Sport

Allerlaatste wedstrijd voor commentator Evert ten Napel uit Ermelo: 'Ik ga maar op zoek naar een scootmobiel'

Evert ten Napel heeft zaterdagavond zijn laatste wedstrijd als commentator.
Evert ten Napel heeft zaterdagavond zijn laatste wedstrijd als commentator. © Omroep Gelderland
ERMELO - Nog één wedstrijd kan het Nederlands publiek luisteren naar het voetbalcommentaar van Evert ten Napel. Zaterdagavond is de 77-jarige inwoner van Ermelo voor het laatst commentator, tijdens de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal. En dat leidt tot veel aandacht in de media, deze week. "Maar het moet eigenlijk gewoon over de wedstrijd gaan."
Toch vindt Ten Napel het geen probleem om Omroep Gelderland thuis te ontvangen. "Tja, blijkbaar hoort het erbij. En als ik dan tegen het ene medium 'ja' zeg, dan kan ik niet een ander medium weigeren. En met Omroep Gelderland heb ik een warme band, omdat ik daar ook nog een hele tijd een mooi programma heb mogen maken."
Toch moet hij elke keer weer dezelfde vragen beantwoorden. "Ja, ik probeer toch steeds net een ander antwoord te geven, zodat iedereen zijn eigen verhaal kan maken. Gelukkig is er genoeg te vertellen, dus dat lukt allemaal wel."

Alle standaardvragen

Even snel die vragen langs dan. Zijn hoogtepunt? "Oh, dat zijn er zoveel. Dat ik drie keer de Elfstedentocht heb mogen verslaan was heel uniek. Dat gebeurt misschien nooit weer. En veel mensen hebben het ook nog steeds over de halve finale tegen Duitsland, op het EK voetbal in 1988. Maar ik heb veel meer mooie dingen mogen doen."
Dieptepunten? "Die heb ik niet. Ik heb nooit grote fouten gemaakt. Sowieso lig ik niet wakker van mijn werk, daar heb ik geen last van." Waarom hij stopt? "Daar heb ik het al langer over, maar FOX en later ESPN zei steeds dat ik nog nodig was, omdat er niet genoeg commentatoren waren. Nu raakt ESPN onder meer de rechten voor Duits voetbal kwijt, dus kunnen ze het prima af met de anderen." Was het een lastige beslissing? "Nee, wat mij betreft was mijn laatste wedstrijd van vorig seizoen al mijn afscheid, maar ESPN vond het mooier als ik afscheid nam met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal."
Bekijk hier de tv-reportage over de sportcommentator:
Veel aandacht voor afscheid Evert ten Napel, maar van hem hoeft dat niet zo

Gaat om de spelers

Al die media-aandacht, al die vragen die hij steeds moet beantwoorden, het gaat natuurlijk wel ten koste van zijn voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag. "Maar ik ben al wat langer geleden begonnen met die voorbereiding", stelt Ten Napel gerust. "Ik volg PSV en Ajax de afgelopen weken wat intensiever, weet precies waar de wijzigingen ten opzichte van vorig jaar zijn, en hoe de voorbereiding tot nu toe is verlopen. En verder ben ik toch niet zo van de verhalen tijdens de wedstrijd. Het gaat om de spelers op het veld en degenen die dat vanachter de camera in beeld brengen. Ik praat er alleen maar een beetje overheen. Ik vertel wat ik zie."
Toch nog zo'n vaker gestelde vraag dan: wat gaat Ten Napel straks doen, als hij geen commentator meer is? "Tja, ik ben inmiddels 77. Ik ga wat fietsen, op de motor rijden, op mijn kleinkinderen passen. Genieten dus. En ik ben ook al bijna 80, dus misschien moet ik maar eens op zoek naar een scootmobiel." Het doet hem niet veel, dat zijn tijd als commentator er bijna op zit, zegt hij. "Nee, dit zat er aan te komen. En ik zal vast nog wel eens wat stemmen inspreken, daarvoor heb ik al wat aanvragen liggen. Maar het is wel goed zo."

Geen ereronde

Nog een paar interviews voorafgaand aan de wedstrijd, en dan is Ten Napel bijna van alle media-aandacht af. We hoeven geen speciale laatste boodschap te verwachten aan het einde van de wedstrijd. "Nee, ik ben geen Toine van Peperstraten. Ik had gehoord dat ESPN nog iets wilde regelen, maar ook daar heb ik een streep door gezet." We zullen hem dus ook niet op het veld terugzien, voor een ereronde samen met scheidsrechter Björn Kuipers, voor wie het ook de laatste wedstrijd is. "Nee. Wij zitten dinsdag samen bij Op1. En dan is het klaar met de media-aandacht."