Sifan Hassan gaat voor haar tweede gouden medaille.
Sifan Hassan gaat voor haar tweede gouden medaille. © Robin Utrecht/ANP
TOKIO - Hoe deed Gelderland het vrijdag op de Olympische Spelen? Dat lees je hieronder.

Golf

Anne van Dam uit Arnhem speelde een goede derde ronde op het olympische golftoernooi. Ze had slechts 69 slagen nodig, twee onder het baangemiddelde. Van Dam klom naar de 55e plaats van het algemeen klassement.

Baanwielrennen

Baanwielrenner Harrie Lavreysen won goud op het sprinttoernooi. De inwoner van Apeldoorn won in de finale van landgenoot Jeffrey Hoogland. Lavreysen won met 2-1. Hij verloor de eerste heat, maar knokte zich alsnog naar het goud.

Hockey

De hockeydames hebben vrijdagmiddag een gouden plak gepakt op de Olympische Spelen in Tokio. Argentinië werd in de eindstrijd met 3-1 door Oranje verslagen. Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen gaan met een gouden medaille naar huis. Het is voor beide hockeysters de eerste keer dat ze een olympische gouden plak winnen.

Atletiek

Sifan Hassan deed een gooi naar het goud op de 1500 meter. De Arnhemse atlete liep geruime tijd op kop, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. De Keniaanse Kipyegon (goud) en de Britse Muir (zilver) liepen Hassan in de slotfase voorbij. Morgen staat de in Ethiopië geboren Hassan aan de start van de 10.000 meter en kan dan alsnog na winst op de 5.000 meter een tweede gouden medaille pakken. Aan die race doet ook de Nijmeegse Susan Krumins mee.
Op de 4x100 meter estafette ging het helemaal mis: TeamNL noteerde een DNF. Nadine Visser uit Arnhem moest als startloopster het stokje overdragen aan Dafne Schippers. De Oosterbeekse was te vroeg vertrokken uit haar startvak. De zege ging naar Jamaica.
Met nog twee dagen te gaan, staat TeamNL op 31 medailles, nu al 6 meer dan de beste Spelen ooit voor Nederland, Sydney 2000.