Instellingen

Elis Ligtlee nog altijd dolgelukkig met gouden plak: 'In 2040 mag mijn zoon hetzelfde doen'

Elis Ligtlee toont nog met trots haar gouden medaille.
Elis Ligtlee toont nog met trots haar gouden medaille. © Omroep Gelderland

EERBEEK - Vijf jaar geleden zorgde de baanwielrenster Elis Ligtlee voor een grote stunt op de Olympische Spelen. Op het onderdeel keirin werd ze olympisch kampioen. En nu, vijf jaar later, wordt ze vandaag afgelost als olympisch kampioene. De Eerbeekse snapt dat er een eind aan komt, maar 'die van mij pakken ze niet meer af'.

De gouden medaille staat te stralen in de woonkamer van Ligtlee. "Hij is echt heel mooi. Het is een prachtige medaille waar veel verhaal achter zit. Je bent 22 jaar en wint olympisch goud. Ik ben er nog altijd heel trots op. En als ik dan nu de Olympische Spelen bekijk, blijft het ook echt een bijzonder toernooi. En als je dan zo'n prestatie levert als ik toen, dat doet niet iedereen."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Ligtlee wordt na vijf jaar afgelost als olympisch kampioen

Toch is het ook ergens wrang. Ligtlee boekte succes, maar kreeg daarna moeite met het plezier houden in de sport. Ze stopte met baanwielrennen en staat dus nu niet weer op de Olympische Spelen. "Nee, nu kijk ik vanaf de bank thuis toe. Of geef ik analyses bij de NOS. Als ik nu zit te kijken, begint er wel weer iets te kriebelen. Dan denk ik: ik stond daar vijf jaar geleden ook. Ik kan er met een lach naar kijken, maar het doet ook pijn. Niet dat ik per se nog in actie had willen komen nu, want ik ben heel gelukkig en heb een kind, maar als het allemaal anders was gelopen had ik er misschien nog kunnen staan. Maar geluk is toch het allerbelangrijkste."

Opvolgster uit Nederland?

Vandaag zit Elis dan ook gewoon voor de televisie om te kijken wie haar opvolgster wordt op de keirin. "Het is gek, dit is de laatste dag als regerend olympisch kampioen. Natuurlijk, olympisch kampioen blijf je voor altijd, maar het is toch gek."

Toch heeft ze er door de coronacrisis en het uitstellen van de spelen wat langer van kunnen genieten dan anderen. "Ja, dat gun je de sporters niet. Maar het is wel heel bijzonder om vijf jaar olympisch kampioen te zijn, dat kan niet iedereen zeggen."

Elis Ligtlee kon het in Rio niet geloven dat ze goud won.
Elis Ligtlee kon het in Rio niet geloven dat ze goud won. © Soenar Chamid sportfotografie/ANP

Nu hoopt Ligtlee dat ze wordt opgevolgd door een van haar vriendinnen. "Ik hoop dat Shanne Braspennincx het heel goed gaat doen. Ik heb veel met haar gefietst en veel met haar meegemaakt. Als vriendin zijnde gun ik het haar heel erg en ze kan ook heel hard fietsen. Ik hoef haar geen tips te geven, maar ik heb haar wel gezegd: hou de gouden medaille van Jeffrey (Hoogland, won goud op teamsprint, red.) even goed vast, dan weet je dat jij dit ook kan."

In 2040 weer een Ligtlee op de spelen?

Als de opvolgster bekend is, zal dat niet voor een ander gevoel zorgen bij de 27-jarige Eerbeekse. "Deze gouden medaille pakt niemand mij meer af. Als mijn zoon Lio het begrijpt laat ik hem die gouden races ook zien. En heel stiekem zou ik het leuk vinden als hij gaat fietscrossen en baanwielrennen. Als ik even reken kan hij in 2040 ofzo wel op de spelen staan", lacht ze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!