Sport

Eerste Nederlandse gewichtheffer op Spelen sinds 1968 had méér willen laten zien

Enzo Kuworge in zijn olympische finale in Tokio.
Enzo Kuworge in zijn olympische finale in Tokio. © ANP
NIJMEGEN - Enzo Kuworge trad woensdag, als eerste Nederlander sinds 1968, op de Olympische Spelen aan in het onderdeel gewichtheffen. De pas 19-jarige Nijmegenaar besloot de finale als nummer zes. Een knappe prestatie voor een debutant, maar toch is Kuworge niet compleet tevreden.
Kuworge had gehoopt hoger te kunnen eindigen. "Ik ben veel beter dan ik vandaag heb laten zien, maar soms komt het er niet uit", zei hij na afloop enigszins teleurgesteld tegen de NOS. Zijn zesde plaats moet misschien nog even bezinken. "Ik denk dat ik er nog méér uit had kunnen halen", aldus de gewichtheffer.
In zijn jeugd kwam Kuworge in Nijmegen in aanraking met het gewichtheffen, dat in Nederland geen rijke traditie heeft. "Ik heb altijd geijshockeyd en ik zocht nog een sport voor de zomerstop. Uiteindelijk kwam ik met mijn oma terecht in de fitnessclub en daar kwam ik in aanraking met gewichtheffen", legt Kuworge uit aan het ANP.
Pas een paar weken voor de start van de Spelen in Tokio werd de Nijmegenaar, als een van de laatste sporters, aan de Nederlandse afvaardiging toegevoegd. Zo was er voor het eerst sinds 53 jaar weer een Nederlandse gewichtheffer actief als olympiër. "Dat jaartal heb ik de afgelopen tijd veel voorbij horen komen in interviews. Ik ken de geschiedenis van mijn sport", aldus Kuworge.
Het gewichtheffen bestaat uit twee onderdelen: trekken en stoten. Bij trekken moet de gewichtheffer de halter met gewichten in één keer van de grond pakken en tot boven het hoofd stoten. Bij stoten moet de halter eerst op schouderhoogte getild worden en daarna met gestrekte armen boven het lichaam komen.
Kuworge opende tijdens de olympische finale met 225 kilo, die hij zonder veel moeite uitstootte. Bij de volgende poging ging hij voor 233 kilo, maar het lukte hem niet die ook tot boven zijn hoofd te krijgen. In zijn laatste poging mikte Kuworge nog wat hoger (234 kilo) en dat ging wél goed. Opgeteld bij de 175 kilo uit het onderdeel trekken finishte hij zo op 409 kilo. De gouden medaille ging naar de Georgiër Lasha Talakhadze, die liefst 488 kilo haalde. Daarmee zette hij een nieuw wereldrecord neer.

'Het kwam er maar half uit'

Waar het aan lag, is volgens de 161 kilo zware atleet moeilijk te zeggen. In zijn sport kun je je nog zo goed voorbereiden, maar het gevoel op de dag zelf is het belangrijkst, zegt Kuworge. "Dan moet het er uit komen. Vandaag gebeurde dat maar half. Al denk ik dat ik nu gewoon minder tevreden ben dan ik zou mogen zijn. Het is echt de vorm van de dag. Van zenuwen had ik geen last. Ik had er zin in en was scherp. Het podium was super, ik heb ervan genoten."
Over drie jaar zijn de Olympische Spelen in Parijs. "Als ik dit heb gezien, denk ik dat ik daar zeker een podiumplek kan halen", zegt Kuworge vol zelfvertrouwen. "En misschien nog wel hoger op het podium dan ik nu denk."