Anouk Vetter tijdens het onderdeel speerwerpen.
Anouk Vetter tijdens het onderdeel speerwerpen. © ANP
TOKIO - De Arnhemse atlete Anouk Vetter pakte donderdag zilver op de zevenkamp. Ze was niet de enige Gelderse sporter die in actie kwam in Tokio. Een overzicht.

Golf

Het was donderdag de tweede dag van het golftoernooi. De Arnhemse Anne van Dam verbeterde zich niet ten opzichte van gisteren. Ook na dag twee staat ze nog in de achterhoede. Dit nadat ze voor haar tweede ronde 78 slagen nodig had, zeven boven het baangemiddelde. Ze zakte hiermee naar een 59e en voorlaatste plek in het klassement.

Atletiek

Het was ook weer een drukke atletiekdag in Tokio. Anouk Vetter stond na de eerste dag op de zevenkamp eerste. Uiteindelijk pakte ze zilver, achter de Belgische Nafissatou Thiam. Voor de 28-jarige Arnhemse is het haar eerste olympische medaille. Brons was er voor landgenote Emma Oosterwegel.
Eerder op de dag waren al de series bij de 4x100 meter vrouwen. Marije van Hunenstijn uit Apeldoorn, Dafne Schippers uit Oosterbeek en Nadine Visser uit Arnhem wisten als achtste de finale te bereiken.

Waterpolo

De waterpolodames werden eerder al uitgeschakeld voor de medailles, maar kunnen nog als vijfde eindigen op de Spelen. Simone van de Kraats uit Barneveld, Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde, Iris Wolves uit Ede en Joanne Koenders uit Arnhem moeten zich nog twee keer opladen. De eerste wedstrijd tegen China werd donderdag met 12-6 gewonnen. Zaterdag volgt de strijd om plek vijf tegen Australië.

Baanwielrennen

En het baanwielrentoernooi ging ook weer verder. Jan Willem van Schip uit Wageningen kwam in actie op het onderdeel omnium, een combinatie van vier verschillende onderdelen op de wielerbaan. De baanrenner slaagde er niet in een medaille te veroveren. Na drie onderdelen stond Van Schip nog op zilver, maar hij wist deze positie in de afsluitende puntenkoers niet te handhaven. Hij werd uiteindelijk zesde.
Ook Harrie Lavreysen uit Apeldoorn verscheen weer op de baan. Hij plaatste zich voor de halve finale van het sprinttoernooi door de Brit Jason Kenny te verslaan. De halve finales zijn vrijdag om 09.10 uur. Om het goud wordt gefietst vanaf 11.00 uur.
Naast Lavreysen plaatste ook teamgenoot Jeffrey Hoogland zich voor de halve finale. Beiden hebben al olympisch goud op zak op de teamsprint.
Met 26 medailles (zeven gouden, negen zilveren en tien bronzen) is het nu al de succesvolste Spelen voor Nederland ooit. Het vorige record werd gehaald in 2000 in Sydney stond op 25 medailles.