Instellingen

Richard hoopt in Tokio op absoluut hoogtepunt als journalist

Richard op zijn commentaarpositie in Tokio.
Richard op zijn commentaarpositie in Tokio. © Omroep Gelderland

TOKIO - De sporters sporten de longen uit hun lijf, maar zij zijn niet de enige die een topprestatie leveren. Dat geldt ook voor Omroep Gelderland-verslaggever Richard van der Made, die voor de NOS in Tokio zit. Hij volgt daar het handbal, waterpolo en het badminton. Hoe vergaat het hem daar? Hij vertelt het ons.

En ineens ben je dan alweer over de helft en naderen de Olympische Spelen van Tokio het einde. De dagen vliegen hier in het snikhete Japan voorbij in een ritme van vooral werken en slapen. Wat betreft de Nederlanders ben ik twee sporten in mijn pakketje helaas kwijt. De waterpolovrouwen sneuvelden gisteren in het Tatsumi Centre, waar Hongarije net wat nauwkeuriger was in de afronding. Fysiek sterker misschien ook wel, maar wat een prachtige intense sport is dat.

De Gelderse Simone van de Kraats, een toptalent, viel op en stond zelfs even bovenaan de topscorerslijst. Ik heb van haar schoten met links genoten. Ook mocht ik hier het badminton doen en zelfs het vrouwendubbel om het goud live op NPO1 verslaan. De beleving van deze snelste sport ter wereld is geweldig. De Aziaten maken naarmate de games naar het einde kruipen van elk punt in de rally een uitbundig feestje.

Adrenaline in het lijf

Ook dat zijn de Olympische Spelen. Ineens moet je aantreden bij een sport als bijvoorbeeld, zoals in mijn geval, de wind de zeilers in de steek laat. Flexibiliteit is een belangrijk onderdeel van ons werk. Je moet altijd klaar zijn voor iets wat komen kan. Spannende momenten waarbij je net als een sporter toch de spanning en adrenaline in je lijf voelt opkomen. Maar dat vind ik tegelijkertijd ook een heerlijk gevoel. Goed voorbereiden is het halve werk. Alle voorbereidingen betalen zich dan uit als je plotseling een uur live commentaar mag geven. De hele tafel onder de microfoon ligt vol met aantekeningen.

Tekst gaat verder na de foto.

De werkplek van Richard in de handbalzaal.
De werkplek van Richard in de handbalzaal. © Omroep Gelderland

Strenge regels

Nu is het hier hopen op handbalsucces. De Nederlandse vrouwen, met Dione Housheer, spelen vanmiddag (Nederlandse tijd 13.45 uur) om een plek in de halve finales. Ik volg het team al jaren op de voet, al is het hier in Tokio lastig om ze te zien en te spreken. De regels zijn streng, de Japanners willen met ons buitenlanders zo weinig mogelijk risico's nemen.

Bijna nederig en in vooral behulpzaam doen ze plichtsgetrouw hun werk. Altijd met maskers op en ook altijd even vriendelijk. Bij het ontbijt wordt je temperatuur gemeten, die je vervolgens ook iedere dag invult in een Japanse app. Over de bewegingsvrijheid die wij hebben mogen we eigenlijk niet eens klagen. We mogen ongeveer twintig minuten per dag naar buiten. Je registreert je accreditatienummer, schrijft de tijd op bij een Japanse post in de lobby van het uitstekende hotel en je mag dan een luchtje scheppen.

Niet prettig

Zo prettig vind ik dat helemaal niet, want de temperaturen lijken nog iedere dag te stijgen. In de nacht komt het kwik niet onder de 25 graden. Nu gaan we overdag zelfs richting de veertig graden. Na twee weken ben je een 'vrij man' als buitenlander in Tokio en mogen we dus meer. Maar het werk staat uiteraard voorop en daar gaat iedereen ook iedere dag weer voor.

Op het kantoor van het immens grote IBC, waar alle landelijke omroepen zich hebben gevestigd, draaien sommige werknemers van de NOS nu al bijna twee weken lang hun hand niet om voor dagen van gemiddeld 14 uur. Ook dat is topsport.

Voor mij rest dus nog het handbal met eerst Nederland-Frankrijk. Een loodzware opgave, maar natuurlijk is alles mogelijk voor het team dat ik op dit toernooi weer zie stralen en vechten. Het spel swingt weer in grote fases, alleen gaat het nu pas echt beginnen. Ik kijk uit naar een olympische finale met Oranje. Dat zou waanzinnig zijn en ook voor mij als journalist een absoluut hoogtepunt.

De handbalzaal waar Oranje in actie komt.
De handbalzaal waar Oranje in actie komt. © Omroep Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!