Sport

Hockeysters met De Waard en Koolen naar de finale: 'We zijn hier nog niet klaar'

Xan de Waard in actie tegen de Britten.
Xan de Waard in actie tegen de Britten. © ANP
TOKIO - De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1 voor de ploeg van Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen.
Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong tegen de regerend olympisch kampioen. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.
Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt van de ochtend voor de 4-0. Giselle Ansley maakte de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier.

Vrijdag de finale

Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3.
In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.
"We zijn hier maar voor één ding en dat is die gouden medaille. Dus we zijn hier nog niet klaar", reageerde Xan de Waard na afloop tegenover de NOS.