Sport

Anouk Vetter leidt op de zevenkamp, Kuworge grijpt naast medaille

Sifan Hassan wint de halve finales 1500 meter
Sifan Hassan wint de halve finales 1500 meter © ANP
TOKIO - Woensdag 4 augustus. Sifan Hassan haalde de finale van de 1500 meter, baanwielrenner Harry Lavreysen plaatste zich voor de achtste finales op de sprint en Anouk Vetter leidt na de eerste dag van de zevenkamp.

Golf

Anne van Dam is de eerste Nederlandse vrouwelijke golfster ooit op de Olympische Spelen. En ze komt uit Arnhem. De 25-jarige voldeed net niet aan de kwalificatie-eisen, maar het NOC*NSF heeft haar alsnog afgevaardigd, omdat ze door corona niet mee kon doen aan toernooien om zo haar positie op de ranglijst te verbeteren.
In de eerste ronde kon ze vandaag met 74 slagen, drie boven het baangemiddelde, niet voor een verrassing zorgen. Ze staat momenteel in de achterhoede.

Atletiek

Anouk Vetter komt uit op de zevenkamp. Na de eerste dag staat ze bovenaan. De Arnhemse meerkampster was al eens Europees kampioen en zou graag een olympische medaille toevoegen aan haar prijzenkast. Daarvoor moet ze heel goed presteren op de 100 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten, de 200 meter, het verspringen, het speerwerpen en op de 800 meter.
Vetter is in Tokio in elk geval goed begonnen. Met een PR op de 100 meter horden (13,09), haar beste prestatie van het seizoen bij het hoogspringen (1,80 m) , een uitstekende 15,29 meter bij de kogelstoten en ze deed 23,81 over de 200 meter. Daarmee staat ze dus eerste. Morgen volgen het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter.
Sifan Hassan won al goud op de vijf kilometer en diezelfde medaille wil ze ook op de 1500 meter. In de series wist ze te winnen, ondanks een val. Vanmiddag wist ze ook overtuigend de halve finales te winnen. Vrijdag strijdt ze in de finale om goud.

Hockey

Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen hebben met de Nederlandse hockeyploeg vannacht de finale gehaald. Oranje won met 5-1 van Groot-Brittannië, dat vijf jaar geleden goud pakte. "We zijn hier maar voor één ding en dat is die gouden medaille. Dus we zijn hier nog niet klaar", reageerde Xan de Waard na afloop tegenover de NOS.

Baanwielrennen

Harrie Lavreysen uit Apeldoorn won al goud op de teamsprint dinsdag, maar vanaf woensdag moet alweer aan de volgende medaille gewerkt worden. Vanaf 08.30 uur begint hij aan het onderdeel sprint. In 2020 wist Lavreysen al wereldkampioen te worden op dit onderdeel, in de finale versloeg hij toen Jeffrey Hoogland. Lavreysen en Hoogland reden over de 200 meter met vliegende start exact dezelfde tijd in de kwalificaties. Lavreysen plaatste zich daarna voor de achtste finales door van de Maleisiër Muhammad Sahrom en de Surinamer Jaïr Tjon en Fa te winnen.

Zeilen

De zeilster Afrodite Zegers uit Doorwerth deed mee aan de 470-klasse, samen met Lobke Berkhout. De twee dames werden uiteindelijk tiende.

Gewichtheffen

Voor het eerst sinds 1968 staat er weer een Nederlandse deelnemer bij het gewichtheffen op de spelen. En het is Enzo Kuworge uit Nijmegen. Het gewichtheffen bestaat uit twee onderdelen. Bij het trekken moet je de halter in één beweging vanaf de grond boven je hoofd uitstoten. Bij het stoten mag je de halter tussentijds op je borst laten rusten, voor je hem boven je hoofd uitstoot. De deelnemers krijgen voor beide onderdelen drie pogingen. De hoogste scores van beide onderdelen worden bij elkaar opgeteld voor het eindresultaat. De 19-jarige Kuworge werd uiteindelijk zesde in de klasse +109 kilo. Met in totaal 409 kilo kwam hij 15 kilogram tekort voor een medaille.

Handbal

De Nederlandse handbalsters verloren in de kwartfinale met 22-32 van Frankrijk.. Dione Housheer uit Ulft kon daar geen verandering in brengen.