Sport

'We zijn de beste', Harrie Lavreysen heeft eerste gouden plak binnen

Goud voor Harrie Lavreysen (rechts).
Goud voor Harrie Lavreysen (rechts). © ANP
APELDOORN - Baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Apeldoorn was opgelucht dat hij in Tokio met de teamsprinters de favorietenrol waarmaakte. De drievoudig wereldkampioen wist echter ook 'dat er iets bijzonders moest gebeuren om ons te verslaan'.
"Dit is fantastisch. We hadden ons perfect voorbereid en we wisten wat we moesten doen", zei Lavreysen (24). "Dan moet het gebeuren en dan doen we het ook. Op de WK vorig jaar hadden we meer dan een seconde voorsprong en we hebben echt niet stilgezeten en kei- en keihard getraind. Maar het maakt me wel trots dat ik nu kan zeggen: we zijn de beste."
Het besef dat hij olympisch goud had veroverd, moest eerst nog bij hem doordringen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Goud! Baanwielrenners met Lavreysen zijn veruit de beste in Tokio

'Het voelt nog heel raar'

"Het voelt nog heel raar, want dit is de eerste keer in lange tijd dat we weer zo op het middenterrein staan. Ik heb dan ook nog niet het besef dat dit de Olympische Spelen zijn, dat is heel raar."
De Nederlandse ploeg zette in de finale tegen Groot-Brittannië het olympisch record op 41,369. "We hoopten op een wereldrecord", bekende Lavreysen, die vorig jaar met zijn team de absolute toptijd van 41,225 klokte in Berlijn. "Maar het zat er helaas niet in, maar dat was ook helemaal niet nodig. De luchtdruk is vandaag wel iets hoger dan op andere dagen."