Instellingen

Jos geniet 9000 kilometer verderop 'in stilte' van waanzinnige race Sifan Hassan

Sifan Hassan na de finish in Tokio.
Sifan Hassan na de finish in Tokio. © ANP
NIJMEGEN - In stilte genoot sportmanager Jos Hermens maandag van de gouden race van Sifan Hassan. De geboren en getogen Nijmegenaar kent de atlete van nabij en weet hij als geen ander hoe groot haar drive is om races te winnen. "Toen wij in 2012 met elkaar aan de slag gingen, was haar talent overduidelijk. Maar dit was waanzinnig."
Waar sportcommentatoren de Arnhemse Sifan Hassan namens televisiekijkend Nederland naar de finish schreeuwden, keek Hermens vanaf de bank zwijgzaam maar tevreden toe. "Ik ben een stille genieter", legt Hermens zijn onderkoelde reactie uit. Door alle coronaperikelen koos hij er voor deze Olympische Spelen thuis te volgen, nadat hij er als atletenmanager de voorgaande twaalf edities van de zomerspelen steeds bij was.

Majestueus

Een beetje machteloos voelde Hermens zich wel, toen 'zijn' atlete ruim 9000 kilometer en zeven tijdzones verderop begon aan de finale van de 5000 meter. "Ik heb Sifan vandaag nog wel wat appjes gestuurd met advies, vooral om goed aansluiting te houden met de koplopers en geen gaten te laten vallen."
"Ook de hoge luchtvochtigheid in Tokio was een uitdaging. Maar hoe ze het deed, dat was majestueus, vooral na haar valpartij in de series van de 1500 meter. Ook die race was fantastisch, met die sprint in de laatste driehonderd meter."

Sportmanager

Hermens is eigenaar van Global Sports Communication, een Nijmeegs bedrijf dat in het verleden al het management verzorgde van veel prijswinnende sporters, en dat nu ook 59 atleten in Tokio heeft zitten.
Hermens was al manager van grote namen als Haile Gebrselassi, Kenenisa Bekele en Eliud Kipchoge. "We regelen begeleiding, coaching, voeding, faciliteiten, visa's, overnachtingen, al dat soort dingen."

Dromen van titels

Toen Hermens in 2011 voor het eerst kennismaakte met Sifan Hassan, viel naast haar drive ook haar rommelige loopstijl op. "Maar ze heeft zo enorm veel geleerd. En ze durfde te dromen van meerdere olympische titels op de middellange afstand. Dat is ook uniek."
Door uit te komen op die drie onderdelen, neemt ze wel een risico, weet Hermens. "Andere atleten krijgen meer de kans om uit te rusten. Maar de 5000 meter is al mooi binnen, nu de 1500 meter en de tien kilometer nog."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!