Sport

ANALYSE | De Graafschap komt mogelijk doelpunten tekort

De Graafschap komt morgenavond waarschijnlijk toch in actie
De Graafschap komt morgenavond waarschijnlijk toch in actie © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap lijkt voetballend veel progressie te hebben gemaakt. Maar voor een rol in de strijd om directe promotie is het de vraag of de Superboeren wel over genoeg scorend vermogen beschikken.
In de voorbereiding maakte De Graafschap over het algemeen een goede indruk, maar wat zegt dat voor de openingswedstrijd van de eerste divisie zaterdag thuis tegen Roda JC?

De opstelling: Konings in de spits

De basiself lijkt redelijk duidelijk. Hidde Jurjus is zonder meer de eerste doelman. Julian Lelieveld en Roland Baas zijn de backs en centraal spelen Jasper van Heertum en Ted van de Pavert. Op het middenveld zijn de keuzes minder duidelijk. Elmo Lieftink is een zekerheid en als controleur krijgt Rick Dekker voorlopig de voorkeur boven Jesse Schuurman. Johnatan Opoku speelt op tien.
Tekst gaat verder onder de foto.
Joey Konings krijgt de voorkeur in de spits.
Joey Konings krijgt de voorkeur in de spits. © Omroep Gelderland
Voorin is Danny Verbeek op rechts de man die voor de creativiteit moet zorgen. In de spits is Joey Konings de eerste man, Denzell Gravenberch lijkt genoegen te moeten nemen met een rol als pinchhitter. De linksbuiten is Giovanni Korte.
In de breedte zit De Graafschap niet in alle linies even goed. Vooral in de achterhoede bestaat de achtervang louter uit jeugdspelers. De club is niet voor niets nog op zoek naar een nieuwe linksback en heeft de ervaren Jeffry Fortes op proef. Op het middenveld is Schuurman eerste reserve en Verbeek kan eventueel ook nog op tien spelen, net als het talent Camil Neghli. Voor de vleugels voorin zijn Hicham Acheffay en Mees Kaandorp bruikbare alternatieven.
Het probleem lijkt het aantal zekere doelpuntenmakers. Konings en ook Gravenberch zijn als spits geen bewezen doelpuntenmachines. Konings kwam nog nooit tot meer dan drie doelpunten per seizoen en Gravenberch zijn record is vier. Korte lijkt als vleugelspits een waardige opvolger van Daryl van Mieghem, want hij is altijd wel goed voor een doelpunt of tien. En Verbeek moet ook een dergelijk aantal kunnen halen.
Tekst gaat verder onder de foto.
De werkwijze van Robbemond sloeg snel aan
De werkwijze van Robbemond sloeg snel aan © Omroep Gelderland
Lieftink bewees afgelopen seizoen vanaf het middenveld ook flink te kunnen scoren en Opoku moet ook beter kunnen dan afgelopen seizoen, toen hij slechts drie keer het net vond. De centrale verdedigers Van Heertum en Van de Pavert pakken ook altijd wel wat doelpunten mee, maar al met al lijkt het onvoldoende om echt in de top mee te kunnen draaien. Een spits of nummer tien met bewezen scorend vermogen is dan ook zeer welkom. Maar geld daarvoor heeft de club eigenlijk niet.

De speelwijze: terug naar 4-3-3

Verzorgd voetbal: dat is waar de nieuwe trainer Reinier Robbemond voor staat. En dat is er in de voorbereiding ook uitgekomen. De diepe bal naar voren is verboden. De meest logische oplossing in de buurt moet worden gezocht. En dat lukt tot dusverre aardig. Het spel van De Graafschap oogt voetballend nu al beter dan in de laatste twee seizoenen, toen de ploeg onder trainer Mike Snoei vooral parasiteerde op individuele klasse en fysieke kracht.
De tactiek is 4-3-3 zonder veel poespas, met buitenspelers die de vrijheid hebben om naar binnen te komen. Met een beweeglijke spits als Konings is dat voor een tegenstander moeilijk te bespelen. Ook het opkomen van de backs is een wapen en over de as schuift Van Heertum regelmatig in.

Eigen talenten eindelijk in beeld

In de periode van trainer Jan Vreman had De Graafschap een regionaal getint elftal. En met succes, want met veel eigen talenten in de basis werd in 2015 zelfs promotie bewerkstelligd. Daarna verwaterde dat. Hidde Jurjus en Ted van de Pavert keerden na periodes bij andere clubs terug op De Vijverberg, maar lange tijd waren zij de enige Achterhoekers in het elftal.
Tekst gaat verder onder de foto.
Philip Brittijn uit Winterswijk maakt indruk in de voorbereiding.
Philip Brittijn uit Winterswijk maakt indruk in de voorbereiding. © Omroep Gelderland
Dit seizoen zitten er meer eigen talenten in de selectie. Milan Hilderink en Camil Neghli lieten zich vorig jaar af en toe al gelden en in de voorbereiding vielen met name Ebbe Wenting, Philip Brittijn en spits Devin Haen op. Het heeft er alle schijn van dat deze Achterhoekers ook hun competitiedebuut gaan maken.

Concurrenten: een bredere top

Het zal niet eenvoudig worden om weer mee te doen in de strijd om rechtstreekse promotie, zoals in de afgelopen twee jaar. De Graafschap heeft kwalitatief toch iets ingeleverd door het vertrek van Jordy Tutuarima, Ralf Seuntjens en Daryl van Mieghem. Bovendien is de eerste divisie in de breedte wat sterker geworden. Degradant Emmen wil direct weer promoveren. Ook ADO en VVV zullen proberen rechtstreeks terug te keren naar het hoogste niveau, al zijn die clubs geen zekerheden voor de absolute top.
Dan zijn er nog de clubs die vorig seizoen naast promotie grepen. Almere City zal zich onder Gertjan Verbeek ongetwijfeld laten gelden en Volendam heeft met het duo Mühren-Van Mieghem wel veel zekere doelpunten. NAC aast ook op revanche en Roda JC heeft een gelouterde ploeg. En er is altijd wel een ploeg die verrast. Daarnaast is de grilligheid van de vier beloftenteams altijd een onzekere factor.
Daarom is een doelstelling van rechtstreekse promotie misschien te veel gevraagd. De Graafschap moet proberen een 'NEC-seizoen' te draaien. Meedoen in de subtop en dan in die ene week dat het er echt omgaat, toeslaan en promoveren.
Omroep Gelderland houdt in aanloop naar het nieuwe seizoen de drie Gelderse betaald voetbalclubs onder de loep. Maandag was Vitesse al aan de beurt. En zondag volgt de kersverse eredivionist NEC.