Sport

'Helemaal top', papa Smulders ziet dochter Merel bronzen plak winnen

Merel (l.) en Laura Smulders uit Horssen.
Merel (l.) en Laura Smulders uit Horssen. © ANP
HORSSEN - De 'Bronze Sisters', zo staan de zussen Laura en Merel Smulders uit Horssen na vrijdag bekend in de wereld van het BMX-fietsen. In Tokio scoorde Merel vrijdag een bronzen plak op de Olympische Spelen, in navolging van de medaille die zus Laura op de Spelen van 2012 al in de wacht sleepte. "Helemaal top", klinkt het in Wijchen trots uit de mond van vader Frank.
BMX'en is een brute fietssport, weet Frank. Dochter Laura kwam in 2012 al met olympisch brons naar huis en staat te boek als een van de beste BMX'sters ter wereld. Op de baan in Tokio ging Laura echter onderuit. Vader Frank, die om 03.00 uur in Wijchen voor de televisie kroop om zijn dochters in actie te zien, zocht vanaf de bank meteen contact met de coach van zijn dochters en hoorde dat alles in orde was.

Geluk voor Merel

Het pech van Laura stond even later haaks op het geluk van jongere dochter Merel. In zijn huiskamer zag vader Frank 'van alles gebeuren' tijdens de wedstrijd.
"Merel maakte gisteren in de eerste rondjes wat kleine foutjes, waardoor ze de snelheid niet goed meekreeg. Maar vandaag in de finale viel alles samen en kon ze de snelheid in de fiets houden." Andere grote kanshebbers waren eerder al weggevallen.

Tranen en omhelzing

Ondanks haar eigen valpartij lijn brulde Laura haar zus vanaf de zijlijn naar de finish. Er volgden tranen en een innige omhelzing en de conclusie dat de dag toch nog gered was.
Merel vulde de finale perfect in, zegt Frank, die nu dus twee dochters heeft met een olympische medaille. "Ze staan nu inderdaad bekend als de Bronze Sisters", klinkt het in huize Smulders.
Luister hier naar vader Frank op Radio Gelderland.
Frank Smulders over prestaties dochters Laura en Merel