Instellingen

Dorine maakt televisiebeelden voor een miljoenenpubliek

De werkplek van Dorine Lenssen op de Olympische Spelen in Tokio.
De werkplek van Dorine Lenssen op de Olympische Spelen in Tokio. © privéfoto

EERBEEK - Ze zit al 22 jaar in het vak, maar de tijd die de Eerbeekse Dorine Lenssen momenteel beleeft in Tokio, steekt er met kop en schouders bovenuit. Waar de ogen vanuit Nederland gericht zijn op de topsporters, levert zij met haar collega's dagelijks ook een topprestatie door meerdere hockeywedstrijden in beeld te brengen. Als cameravrouw ziet ze haar beelden de hele wereld over gaan.

De hele dag kunnen we hier vanuit Nederland, maar ook in andere landen genieten van topsport. Dat wat we hier op ons schermpje te zien krijgen wordt allemaal door de Olympic Broadcasting Services verzorgd, maar wie denkt dat al het materiaal en personeel in Japan geregeld is, heeft het mis.

Teams van over de hele wereld zijn ingevlogen om de tv-registraties op zich te nemen. Zo ook vanuit Nederland. Dorine legt uit: "Wij zijn hier met een team van 65 mensen uit Nederland voor alle hockeywedstrijden. Dat zijn cameramensen, beeldtechneuten, mensen in de regie, slomo-regie, noem maar op."

Vier wedstrijden op één dag

Waar sporters hooguit één wedstrijd op een dag afwerken, doet Dorine er vier. "In de ochtend doen we er twee, en in de avond twee. Dat is echt wel heel hard werken, want wij moeten ons ook voorbereiden, materiaal testen, kijken of alles goed werkt, en we brengen bijvoorbeeld ook de complete warming-up in beeld."

De Eerbeekse cameravrouw is afwisselend verantwoordelijk voor de torencamera en de camera achter het doel. "Dat zijn remote camera's die ik bedien met een soort joystick. Dat zijn eigenlijk de beelden die we gebruiken om een herhaling in een totaalshot te laten zien. Ook de VAR gebruikt ze om situaties terug te kijken."

Dorine in actie tijdens één van de vele wedstrijden.
Dorine in actie tijdens één van de vele wedstrijden. © privéfoto Dorine

De vergelijking met het topsportregime gaat nog verder, want ook Dorine en haar collega's zien alleen hun hotelkamer en het hockeyveld. "Ik heb de Mount Fuji gezien uit mijn vliegtuigraampje, maar verder kan ik helaas niets van de stad zien. Dat is wel heel gek. We mogen de straat niet op. Dat mag pas na een aanwezigheid van 14 dagen, maar ik blijf maar 13 dagen."

Na zondag keert ze namelijk weer terug naar huis. "Ik doe de wedstrijden op veld 2, maar die zijn na de groepswedstrijden voorbij, dus dan stopt het ook voor mij. Mijn collega's gaan wel door. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant heb ik ook wel zin om mijn dochter dan terug te zien."

Dorine keert na zondag weer terug naar Nederland.
Dorine keert na zondag weer terug naar Nederland. © privéfoto

Ondanks alle coronabeperkingen zijn deze Olympische Spelen het mooiste wat de Eerbeekse ooit heeft meegemaakt op werkgebied. "Dit is wel echt de bijzonderste klus, daar kan Koffietijd niet tegenop", lacht ze.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!