Sport

'Ze reed de sterren van de hemel', wielerclub dolblij voor gouden Van Vleuten

Annemiek van Vleuten viert haar gouden race.
Annemiek van Vleuten viert haar gouden race. © ANP
WAGENINGEN - Speciaal voor Annemiek van Vleuten stond voorzitter Peter Stokvis van de Toerclub Wageningen woensdag om 04.30 uur op. Iets dat hij tijdens de Spelen alleen voor haar doet, zo bekende hij op Radio Gelderland. Het was niet voor niks: de wielrenster uit Wageningen, die regelmatig meerijdt bij de club, pakte goud op de olympische tijdrit.
"Ze reed de sterren van de hemel", aldus een enthousiaste Stokvis, die Van Vleuten inmiddels een jaar of zestien kent. "Ze pakte gelijk het goede ritme."

'Niet vallen'

De wielerfanaat ergerde zich voor de televisie nog wel even aan het commentaar van Herbert Dijkstra van de NOS. Vooral de woorden 'niet vallen' die de commentator volgens hem net iets te vaak sprak, bevielen hem niet. Van Vleuten kwam bij de vorige Spelen in Rio hard ten val toen ze de gouden medaille al bijna kon aanraken.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Ze reed de sterren van de hemel', wielerclub dolblij voor gouden Van Vleuten
Toen duidelijk was dat Van Vleuten het goud dit keer echt had gewonnen, kon Stokvis niet anders dan schreeuwen richting de televisie: "Yes, binnen!" En dat dan heel hard, zo beaamt hij.
'Ze heeft zich compleet weten af te sluiten'
Het was Stokvis zondag in de Olympische wegwedstrijd al duidelijk geworden dat de Wageningse goed was en dat gevoel werd woensdag tot zijn grote vreugde bevestigd. Wat hij vooral knap vindt aan haar prestatie is dat het Van Vleuten is gelukt zich te blijven focussen.
Dit zeker na de negatieve reacties na de wegwedstrijd van zondag waarin Van Vleuten dacht goud te hebben gewonnen, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met zilver. "Ze heeft zich gewoon afgesloten voor al het negatieve commentaar", stelt Stokvis vol bewondering. Dit zal haar volgens hem 'vreugde en genoegdoening' geven.
Luister hier het volledige gesprek met de voorzitter van de Wageningse wielerclub:
Stokvis van Toerclub Wageningen over goud Van Vleuten