Instellingen

Annemiek van Vleuten pakt goud op Olympische tijdrit: 'Nu is het verhaal rond'

Van Vleuten is blij met haar gouden medaille.
Van Vleuten is blij met haar gouden medaille. © ANP

OYAMA - Annemiek van Vleuten heeft goud gepakt op de Olympische tijdrit in Tokio. De 38-jarige wielrenster uit Wageningen was veruit de beste op het 22 kilometer lange circuit.

Van Vleuten won met 56 seconden voorsprong op de Zwitserse Reusser. Anna van der Breggen, de Olympisch kampioene van Rio 2016, haalde brons op ruim een minuut.

Nadat het goud zeker was, riep Van Vleuten gelijk 'mam' in de camera en wees naar haar oorbellen, die ze van haar overleden vader heeft gekregen. "Het heeft zo moeten zijn", zei de Olympische kampioene direct na de wedstrijd voor de microfoon van de NOS. "Ik wist dat ik goed was in de wegwedstrijd. Nu is het verhaal rond."

Van mijn ouders heb ik mijn wilskracht meegekregen

De renster eerde even later nogmaals haar vader en moeder. "Van hen heb ik mijn wilskracht meegekregen. En een paar sterke benen."

Met haar 38 jaar slaagt ze er nog steeds in beter te worden. "Dat is mijn motivatie. Pas als het minder gaat worden zal ik aan stoppen denken. Dat zal heus wel een keer gebeuren. Ik ben geen 'freak', ik ben een normaal mens", sprak ze.

Van Vleuten dacht aan haar vader Ton, al meer dan tien jaar geleden overleden. "Hopelijk zal hij vol trots hebben toegekeken." Met moeder Ria had ze kort na de huldiging via WhatsApp videocontact. "Zij heeft me na Rio ingeprent: je moet nu niet stoppen."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Annemiek van Vleuten pakt goud op Olympische tijdrit: 'Nu is het verhaal rond'

Aan de vreselijke val op de Spelen van 2016 hield ze geen negatieve gevoelens over. Feitelijk ontdekte ze in die wedstrijd pas hoe goed ze eigenlijk was. "Het is vanaf dat moment een project, dat uiteindelijk heeft geleid tot waar ik nu sta."

Van Vleuten pakte zondag al zilver in de wegwedstrijd, al dacht ze bij de finish dat ze goud had. Eerder won de Wageningse al twee wereldtitels op de tijdrit, in 2017 en 2018.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!