Sport

Papa Smulders apetrots op olympische dochters: 'Ik was er graag bij geweest in Japan'

Frank Smulders.
Frank Smulders. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Voor de een is alles nieuw, voor de ander bekend terrein. Fietscrossers Laura en Merel Smulders komen donderdagochtend in alle vroegte in actie in Tokio. Twee zussen uit Horssen die als kleine meisjes al droomden van de Olympische Spelen. Het thuisfront kijkt uit naar de wedstrijden en zit donderdagochtend met kleine oogjes voor de buis als hun kroost aan de andere kant van de wereld in actie komt.
Je hoort de ambitie wel vaker bij jeugdige talenten. Over het deelnemen aan wereldkampioenschappen en uitkomen op de Olympische Spelen. Zo ook bij de toen 11-jarige Merel Smulders in 2009. Haar zus Laura, toen vijftien, zou drie jaar later verrassend brons pakken op de Spelen in Londen.

Hartstikke jammer

Maar nu, twaalf jaar na dit interview, staan ze er allebei. Door de coronarestricties moet de familie het toernooi nu noodgedwongen vanaf de bank in Horssen bekijken. "Ik had vier bedden geboekt in een huisje", vertelt vader Frank Smulders.
"Maar in maart heb ik alles weer moeten afzeggen. Dat is harstikke jammer. Al gaat het natuurlijk niet om ons, maar om de sporters", relativeert hij. "Maar ik was er heel graag bij geweest in Japan, dat zeker."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Papa Smulders apetrots op olympische dochters
In plaats van fysieke aanwezigheid is er wel dagelijks contact. "Ik kreeg net nog een heel mooie foto doorgestuurd van de ondergaande zon daar, vanuit de flat waar ze zitten."

Vroeg voor de tv

Donderdagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd begint het toernooi. "Dat is de wekker zetten inderdaad en dan zitten we vroeg voor de televisie", lacht de trotse vader. Als ze die ronde doorkomen, dan volgen de halve finales en mogelijk de finale op vrijdag rond hetzelfde tijdstip.
"Maar ik zet vrijdag sowieso de wekker om te kijken, ook voor de andere Nederlanders", gaat hij verder, "die kennen we allemaal, het is echt een ons-kent-ons wereldje. Al de sporters, hun familie, we zijn allemaal bekenden van elkaar."
Laura in de kracht van haar leven, Merel kan verrassen
Aan een voorspelling durft vader Smulders zich nog niet te wagen, maar dat zijn dochters niet voor spek en bonen mee gaan fietsen is zeker. "Laura is in de kracht van haar leven en ze is heel goed, die gaat voor een goed plekje."
En Merel? "Merel kan gewoon verrassen, ze is ook enorm goed, maar nog een stuk jongeren, maar ze geldt echt als een opkomend talent in de groep. Ze kan zomaar een hele mooie uitslag rijden als alles meezit."
Laura (links) en Merel (rechts) na een jeugd-wk in 2009.
Laura (links) en Merel (rechts) na een jeugd-wk in 2009. © Omroep Gelderland