Sport

Zilveren Annemiek van Vleuten dacht even dat ze goud had

Van Vleuten komt juichend over de streep in Tokio, omdat ze denkt goud te hebben gewonnen.
Van Vleuten komt juichend over de streep in Tokio, omdat ze denkt goud te hebben gewonnen. © ANP
Annemiek van Vleuten uit Wageningen heeft op de Olympische Spelen in Japan een zilveren medaille gewonnen bij de wegwedstrijd bij het wielrennen. Daarmee heeft ze haar felbegeerde plak, olympisch eremetaal had ze nog niet, binnen.
Door een misverstand dacht de renster even dat ze goud had gewonnen. Ze kwam juichend over de finish. "Dat is natuurlijk waardeloos. Ik had het mis, ik kreeg niks door."
Kijk en luister naar Van Vleuten bij de NOS
Van Vleuten dacht even dat ze goud had.
Pas in de slotkilometers wist Van Vleuten de zilveren medaille veilig te stellen. "Ze was er trots op", zei ze na afloop. "Het is er een met een gouden randje al heb ik er gemengde gevoelens bij. We kwamen als team voor goud, maar als iedereen naar je kijkt is het erg lastig."

Revanche na val

De Wageningse (38) nam zondag revanche op haar dramatische optreden in Rio in 2016. Met bijna goud om de schouders ging ze tien kilometer voor het einde onderuit. Ze belandde in het ziekenhuis.
De olympische race in Tokio werd gewonnen door de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer. Derde werd de Italiaanse Elisa Longo Borghini.
Van Vleuten kende een merkwaardige race. Ze was onderweg betrokken bij een valpartij, sprong weer op de fiets en achtervolgde enige tijd kansloos drie koploopsters, met onder hen de latere winnares Kiesenhofer.