Ridders van Gelre

Het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland

De Ridders

Bas Steman
Bas Steman is schrijver en programmamaker. Hij schreef de roman 'De Aankomst' , maar ook 'belevingsbiografieën' over Ramses Shaffy en Leontien van Moorsel. Bas begon zijn televisieloopbaan bij Hart van Nederland, hij maakte documentaires voor landelijke omroepen en werkt sinds 2008 voor Omroep Gelderland. Afgelopen jaar werkte hij als regisseur aan de nieuwe grote geschiedenisserie van de VARA, De Strijd en ook voor Andere Tijden Sport maakt hij verhalen.

Bas groeide op in Apeldoorn, maar woont tegenwoordig in Zutphen. "Iedere keer dat ik langs de IJssel fiets ben ik me bewust van de oude grond, het verhalende water. De eigen Gelderse historie wordt in geschiedenislessen op school veel te weinig belicht. Geschiedenis en de verhalen van de streek hebben altijd mijn grote interesse gehad. Welke geschiedenis, welke verhalen delen wij met elkaar als Gelderlanders. Wat zijn de verhalen over onze provincie die we eigenlijk allemaal zouden moeten weten. Daar ben ik benieuwd naar. Als Ridder van Gelre willen we de eigen geschiedenis meer benadrukken, met een knipoog, en zeker in mijn geval ook met een beetje sentiment en een tikje bravour. Gelre!!!"

René Arendsen
René Arendsen kwam als kind vaak in Gelderland vanuit zijn geboorteplaats Lelystad. Na zijn opleiding journalistiek solliciteerde hij bij Omroep Gelderland. "Gelderland is de mooiste provincie van Nederland en ik vind het prachtig om dat via de radio en de televisie zo veel, zo vaak en zo luidruchtig mogelijk te verkondigen. Eerst als verslaggever op de nieuwsredactie en nu ook als programmamaker."
Naast zijn werk voor Omroep Gelderland studeerde René de afgelopen jaren geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde af met een achtdelige tv-serie over de familie Oranje-Nassau in Gelderland met de titel 'In naam van Oranje'. 'Ridders van Gelre' is daar eigenlijk een vervolg op. "Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis waar veel te weinig over bekend is. Daarnaast vind ik het heel bijzonder dat zoveel alledaagse situaties in deze provincie eeuwen geleden zijn ontstaan. Waarom de ene plaats katholiek is en de andere protestants vindt vaak zijn oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog. De frontlijn van dit conflict zie je nergens zo mooi terug als in Gelderland. Dat alles gaan we de komende maanden uitgebreid zien bij Ridders van Gelre, op maandagavond op tv en horen op zaterdagochtend op de radio. Gelre!!!"

De Eregalerij