Dave Feldkamp

De voorouder van Dave, Lambert Feldkamp, emigreerde in 1847 samen met zijn moeder en stiefvader vanuit Winterswijk naar Wisconsin, Amerika. Lambert vertrok in juni vanuit Rotterdam naar New York, een paar maanden eerder dan de mensen die uiteindelijk op de Phoenix terecht kwamen. Dave Feldkamp woont nog steeds op de familieboerderij die zijn voorouder Lambert in 1894 kocht en hij is ontzettend trots op zijn Nederlandse roots.

Henk te Kulve

Henk is voorzitter van de Historische Kring Kotten. Kotten is een buurtschap van Winterswijk. Henk is zeer betrokken geweest bij het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de ramp met de Phoenix op de oude begraafplaats in Winterswijk. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de emigratie van mensen uit Winterswijk naar Amerika in de 19e en 20e eeuw en schreef er het boek 'De Exodus van Winterswijk in de 19e eeuw' over.

Mark Hesselink

Mark woont samen met zijn vrouw Janice in Cedar Grove. Een dorpje waar veel Amerikanen met Nederlandse roots wonen. Dertig jaar geleden bouwde Mark een schaalmodel van de Phoenix. Niet wetende dat hij zelf een nazaat van een overlevende van de ramp was. Dat kreeg hij te horen vlak nadat hij het schip had gebouwd. Dit nieuws kwam hard bij hem binnen en nog steeds raakt hij geëmotioneerd als hij hierover verteld. Marks voorouder Janna Hendrika Oonk kwam uit Winterswijk en overleefde de ramp samen met haar 2 zussen en vader. Haar moeder en 3 broers kwamen bij de ramp om.

Mary Risseeuw

Mary is een genealoog & historicus uit Sheboygan Falls. Ze is vooral gespecialiseerd in Nederlandse emigratie naar het Midwesten van Amerika in de 19e & 20ste eeuw. Mary heeft zelf ook Nederlandse roots. Haar familie komt uit Gelderland & Zeeland. Onder andere dankzij het stamboomonderzoek van Mary hebben de vrouwen en kinderen, die op de Phoenix zaten, ook een naam gekregen in de historie. In de scheepspapieren werd in 1847 alleen de naam van de man vermeld. Mary vond het hartverscheurend als de vrouwen en kinderen naamloos de geschiedenis in zouden gaan.

Rebecca Foster Wilson en Kim Foster Tortorici

Rebecca & Kim zijn nazaten van Johanna Oonk uit Winterswijk. Ze overleefde de ramp samen met haar twee zussen (waaronder de Janna Hendrika, de voorouder van Mark Hesselink) en vader. Haar broers en moeder overleefden de ramp niet. Rebecca en Kim zijn in het bezit van een psalmenboek dat door hun voorouders is meegenomen. Na de ramp met de Phoenix is het boek aangespoeld en hebben de familieleden die de ramp hebben overleefd het boek weer teruggevonden. Het boek wordt al generaties van moeder aan dochter door gegeven.

Steve Radovan

Steve is een 'shipwreck hunter'. Al meer dan 50 jaar zoekt hij op de bodem van Lake Michigan naar scheepswrakken. Hij was betrokken bij 16 vondsten. In 2014 had Steve rondom de plek waar de Phoenix in brand vloog iets op zijn radar gezien. Hij maakte er video opnames van. Afgaande wat hij toen zag, dacht hij dat het een boomstam was. Nooit heeft hij er meer over nagedacht tot Joske Meerdink van Omroep Gelderland contact met hem opnam. Samen met duikers van Wisconsin Historical Society en een crew van Omroep Gelderland ging Steve opnieuw naar deze plek. Na de duik kwam het verlossende antwoord. Dit was geen boomstam maar de stoompijp van de Phoenix.