In 1847 vertrekt een grote groep Achterhoekers naar Amerika, in de hoop op een beter leven. Tijdens de laatste kilometers van de reis vliegt hun schip 'Phoenix' in brand. Een ramp in het zicht van de haven. Het schip vergaat in het ijskoude water van Lake Michigan. Overlevenden zijn er nauwelijks.

Het verhaal over de Phoenix wordt verteld middels een podcastserie en tweedelige documentaire: De Ramp met de Phoenix.

Podcast
In de podcastserie van Omroep Gelderland volg je Joske Meerdink in een persoonlijke zoektocht: wie zaten er op het schip? Zat er familie van haar bij? Waarom wilden ze weg? Hoe kon dit afschuwelijke ongeluk gebeuren? Is er nog iets tastbaars van het schip terug te vinden? Maar ook, waarom kent bijna niemand in haar omgeving dit verhaal? In de vijfdelige podcasterie krijgt Joske antwoord op deze vragen.

De Ramp met de Phoenix is een podcastserie van Omroep Gelderland. De eerste aflevering verschijnt op 21 november 2022 en is ook te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Beluister hier de podcast

Documentaire
Tijdens de zoektocht brengt Joske samen met documentairemaker Diny van Hoften een bezoek aan Amerika, waar ze spreken met nabestaanden van overlevenden van de ramp. Ze stappen aan boord bij een shipwreck hunter om te zoeken naar overblijfselen van de Phoenix. Bij het ‘Holland Festival’ worden ze geconfronteerd met lang vervlogen Nederlandse tradities. Bijzondere portretten worden geschetst, verhalen worden gedeeld en beelden worden vastgelegd: De Ramp met de Phoenix is op dinsdag 22 en 29 november vanaf 17.15 uur te zien op TV Gelderland.

De makers

Joske Meerdink

Ik ben geboren en getogen in Winterswijk en ben, na mijn baan bij de landelijke radio, in 2017 terecht gekomen bij Omroep Gelderland. Dat ik nu, als groot podcastliefhebber, zelf een podcast mag maken over dit belangrijke onderwerp vind ik heel eervol. Het is een enorme uitdaging, maar tegelijkertijd is het zó leuk om het verhaal te vertellen in audio. Natuurlijk hoop ik dat mijn missie geslaagd is en dat het verhaal de luisteraar écht raakt.

Diny van Hoften

Diny van Hoften werkt als freelance filmmaker o.a bij Omroep Gelderland. Ze vertelt graag verhalen die verwonderen, verhalen met een maatschappelijk, cultureel en historisch tintje. Diny is erg geïnteresseerd in de emigratiestroom naar Amerika. De Ramp met de Phoenix is haar tweede documentaire over mensen die emigreerden naar het beloofde land. Eerder maakte ze al de documentaire 'Houdoe’ (KRO/NCRV & Omroep Brabant), waarin het verhaal van Brabantse emigranten wordt verteld.

Contact

Contact: phoenix@gld.nl
Deel v.h. logo: William J. Koelpin