Nieuws

Midwinterhoorn klinkt weer

ARNHEM - De adventtijd is aangebroken en dus klinkt de midwinterhoorn weer.
Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe wordt de hoorn geblazen. Dat mag alleen van de eerste adventszondag tot Driekoningen om het evangelie van de geboorte van Christus te gedenken.
Gelderland kent zo'n 350 midwinterhoornblazers, die in 25 groepen actief zijn. Ze blazen niet samen, maar om de beurt, als een spel van vraag en antwoord. De hoorn is geen muziekinstrument, maar instrument om een signaal uit te zenden. Volgens Gelders-Overijsselse traditie tussen 1,20 en 1,50 meter lang en van berk, els of wilg gemaakt.

Geesten verjagen of buren roepen

Het is onduidelijk hoe het midwinterhoornblazen is ontstaan. Of het nu een oud heidens gebruik was om geesten te verjagen en het licht terug te halen tijdens joelfeesten van de Germanen? Of werd de hoorn gebruikt door de boeren als ze burenhulp nodig hadden?
Uit overleveringen weten we dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de midwinterhoorn werd gebruikt om waarschuwingssignalen te geven. In het oosten van het land werden smokkelaars op deze manier gewaarschuwd voor de marechaussee. En in de Tweede Wereldoorlog werd de midwinterhoorn als waarschuwingssein gebruikt om onderduikers op de hoogte te stellen als er gevaar dreigde.

Zwarte Piet blaast de midwinterhoorn

Maandagavond op TV Gelderland in het programma 'Een wagen vol verhalen' vertellen de Lochemse Midwinterhoornblazers over de traditie van het midwinterhoornblazen. De typisch Lochemse klanken zijn te horen en ze laten het presentatrice Renate Schutte en ook Zwarte Piet uitproberen.

Kijk hier voor een selectie uit alle midwinterhoornactiviteiten in Gelderland: