Nieuws

Heringa opnieuw voor rechter om hulp bij zelfdoding stiefmoeder

ARNHEM - Albert Heringa uit Bennekom stond dinsdag opnieuw voor de rechter in Arnhem omdat hij zijn hoogbejaarde stiefmoeder hielp bij haar zelfdoding.
Het ging om een zogeheten regiezitting in het hoger beroep.
Heringa werd in 2013 veroordeeld voor hulp bij zelfdoding, maar kreeg geen straf omdat de rechtbank overtuigd was van zijn goede bedoelingen. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Nieuwe onderzoeksvragen

Heringa en zijn advocaat Anker hebben dinsdag nieuwe onderzoeksvragen neergelegd bij het gerechtshof. Zo willen ze een huisarts die eerder al schriftelijk werd gehoord nu opnieuw laten verhoren. Daarnaast willen de twee dat er wetgeving komt als het gaat om hulp bij zelfdoding. Om die reden wil Heringa ook een hoogleraar ethiek horen.

Moek

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige stiefmoeder Moek omdat zij niet meer verder wilde leven. Omdat zij niet ziek was, wilde de huisarts niet helpen. Heringa verzamelde pillen voor zijn moeder en was erbij toen zij die zelf innam.
De zaak kwam aan het licht doordat Heringa in 2010 meewerkte aan de documentaire 'De laatste wil van Moek'. Toen werd voor iedereen duidelijk dat hij zijn stiefmoeder heeft geholpen. Dat mag niet volgens de wet, waarop het Openbaar Ministerie de man uit Bennekom besloot te vervolgen.

Euthanasie

Ook Albert Heringa zelf is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Heringa wil met de zaak een principiële discussie op gang brengen over euthanasie. Hij vindt dat niet alleen artsen, maar ook familieleden en andere naasten meer mogelijkheden moeten krijgen om te helpen bij zelfdoding als iemand zijn leven voltooid acht.
Volgens het OM hoort die discussie niet in de rechtszaal. Daartoe zou de wet aangepast moeten worden. En dat vindt ook de rechtbank. Tot die tijd kunnen rechters niet anders dan Albert Heringa schuldig verklaren, aldus de rechtbank.
Een reportage van Dossier GLD over de zaak, oktober vorig jaar: