Nieuws

Pomphouder uit Aalten daagt Staat voor de rechter

AALTEN - Twee pomphouders uit de grensstreek spannen een kort geding aan tegen de Staat omdat zij ernstig lijden onder de accijnsverhoging van 1 januari 2014.
Een van de pomphouders is Erik Koelman van Hamelandstop in Aalten.
Koelman: 'In de grensstreek worden we onevenredig hard getroffen door de accijnsverhoging. Op deze manier kunnen we geen zaken meer doen, de klanten gaan gewoon naar het buitenland.'

Driekwart minder brandstof verkocht

Pomphouders in de grensstreek zeggen dat hun omzet sinds de accijnsverhoging fors is gedaald. 'De hoeveelheid diesel die ik verkoop is gehalveerd ten opzichte van 2013. Als je het vergelijkt met 2012 is er een daling van 75 tot 80 procent te zien.

Meer supermarkt dan tankstation

'In 2012 konden we nog een boterham verdienen, in 2013 hebben we met hangen en wurgen het hoofd boven water kunnen houden, maar met de accijnsverhoging van 2014 is het niet meer vol te houden', aldus de Aaltense pomphouder. 'Ik moet het vooral hebben van de bijproducten. Ik verkoop meer pakken koffie, dan liters diesel. Ik voel me meer supermarkt dan tankstation.'

Schadevergoeding

De ondernemers worden gesteund door de Stichting Accijnsclaim Pomphouders, die bestaat uit belangenverenigingen BOVAG, BETA en onafhankelijke pomphouders. De ondernemers willen dat de rechter zich uitspreekt over de rechtmatigheid van de accijnsverhoging. Ook willen ze een schadevergoeding voor de getroffen pomphouders.
Het kort geding dient op dinsdag 20 januari 2015. Eerder begonnen pomphouders in de grensstreek al een kort geding tegen de Staat om noodhulp af te dwingen.