Nieuws

Pluimveehouders mogen weer de weg op

ARNHEM - Opluchting bij de honderden pluimveehouderijen in Gelderland en daarbuiten.
De maatregelen om de vogelgriep te bestrijden zijn buiten de getroffen gebieden versoepeld sinds middernacht. Voor bedrijven met eendagskuikens en broederijen betekent dit dat er weer vervoerd mag worden.
Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verwachtte meteen veel vrachtwagens op de weg. 'We hebben drie dagen achterstand, dus eigenlijk zouden we drie keer zoveel kuikenwagens moeten hebben dan normaal, maar die zijn er niet. Ik denk dat er gewoon twee chauffeurs op die vrachtwagens gaan zitten en gaan rijden met die kuikens tot ze weg zijn.'

Maximaal 1 bedrijf per keer

De strenge hygiëne en ophokplicht blijven overigens wel van kracht. Vrachtwagens die de dieren vervoeren, mogen maximaal 1 bedrijf per keer aandoen. Daarna moeten de trucks volledig worden gereinigd. In het westen van het land blijft het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel van kracht omdat daar tot nog toe de meeste besmettingen plaatsvonden.

25 miljoen kuikens gedood

Op 16 november werd duidelijk dat er in het Utrechtse Hekendorp in een stal met 150.000 kippen vogelgriep was vastgesteld. Sinds die tijd is de ziekte op nog drie bedrijven buiten Gelderland ontdekt. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vreesde voor verspreiding van het virus naar de Veluwe, maar dat is tot op heden niet gebeurd.
Wakker Dier schat dat er de afgelopen periode wel 25 miljoen kuikens zijn vergast of versnipperd. 'We moeten voorkomen dat dit ooit weer gebeurt', aldus een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie.