Nieuws

Mantelzorgers ontroerd door blijk van waardering

ARNHEM - 'Ik ben er helemaal ondersteboven van', zegt Nettie Kleijer.
Zij kreeg een bloemetje van haar dochter als blijk van waardering. Nettie is mantelzorger en die werden donderdag door Omroep Gelderland in het zonnetje gezet.
Op de redactie van de Gelderse omroep waren honderden, vaak hartverwarmende reacties binnengekomen op de vraag welke mantelzorger een bloemetje verdient. Verslaggevers reden donderdag kriskras door de provincie om Gelderse mantelzorgers te verrassen.

Veel waardering

Uit de reacties valt op te maken dat de geboden hulp vaak heel verschillend is. De één helpt bij het aantrekken van de steunkousen, terwijl een ander vooral veel spelletjes speelt en op die manier voor de nodige afleiding zorgt. Uit alle reacties blijkt dat de hulp van de mantelzorger enorm wordt gewaardeerd.

'Zij staat altijd klaar voor mijn gehandicapte dochter'

Elly Loskamp uit Hengelo werd donderdagmorgen als eerste in het zonnetje gezet. Volgens haar overbuurvrouw Petra Blom staat Elly altijd klaar voor haar gehandicapte dochter. 'Ik kan Elly dag en nacht bellen. Als er paniek thuis is staat ze er met een minuut', zegt Petra.

'Mijn moeder moet mij overal mee helpen'

Anneke Schut uit Zevenaar heeft haar moeder Ria een bloemetje gegeven. 'Mijn moeder staat altijd voor me klaar. Ik ben eind augustus geopereerd, ik mag nog niet veel doen en dus helpt ze me overal mee. Mijn vader is een maand later gevallen en heeft beide polsen gebroken, ook hij moet dus met alles geholpen worden', zegt Anneke.

'Ik ben er helemaal ondersteboven van'

'Ze staat altijd voor onze oma en haar moeder die naast ons woont klaar, vroeg of laat. Steunkousen aantrekken en helpen met de dagelijkse huishoudelijke taken. Kortom een lieve mantelzorger', zegt Gertine Kleijer en daarom heeft zij haar moeder Nettie opgegeven voor een bos bloemen.

'Hij staat altijd klaar voor zijn vader met Alzheimer en zijn schoonmoeder'

'Mijn schoonvader Wichert van den Hoorn staat altijd klaar voor zijn vader met Alzheimer en zijn schoonmoeder. Van het papierwerk regelen tot eten brengen', zegt Alinde van den Hoorn over haar schoonvader. 

'Daarom wil oma nog knokken'

Een bloemetje voor de dochters van Lisbeth ten Have. 'Hun oma heeft in mei 2013 een hersenbloeding gehad. Sinds die tijd bezoeken zij oma bijna dagelijks, doen spelletjes met haar, oefenen met praten, doen steunkousen uit, gaan bij haar eten, bekijken folders en gaan in tussenuren wat bij haar drinken, zegt de moeder van Marloes en Susan ten Have.

'Vanaf haar vroege jeugd verzorgt zij onze moeder'

'Vanaf haar vroege jeugd verzorgt zij onze moeder. Ik, het 5e kind in een gezin van 6 kinderen, ben meer door haar dan door mijn moeder opgevoed. Maar nu mijn moeder 89 jaar is en niet meer lang heeft, zorgt zij nog steeds voor haar', zegt Ineke Verheul. Daarom heeft zij Elly van Walderveen uit Geldermalsen opgegeven.

'Het is best wel eens zwaar'

Lina van Ewijk uit Kesteren is een mantelzorgheld. De 72-jarige werd opgegeven door haar dochter Hennie. Lina  zorgt voor haar man, die 3 jaar geleden een herseninfarct kreeg. 'Het is niet altijd makkelijk, het is wel eens zwaar. Vooral het geestelijke vind ik moeilijk, hij begrijpt niet alles meer', aldus Lina van Ewijk. 

'Blij dat ik het gedaan heb maar ik zou het geen tweede keer kunnen'

Petra Gerrist uit Heteren werd door haar zusje Nancy van der Wal opgegeven als mantelzorgheld. Samen met haar zusje zorgde Petra 1,5 jaar lang voor hun moeder, die heel veel zorg nodig had na het overlijden van haar man. 'Het was zwaar, heel zwaar. Mensen praten er zo makkelijk over maar het drukt een gigantische stempel op je leven. Ik heb er zelfs een burn-out door gehad. Gelukkig gaat het nu heel goed met me. Ik ben blij dat ik het hebben kunnen doen. Nancy: 'Zonder mijn zus had ik het niet gekund'.

'Een dikke knuffel voor mantelzorger Wilma'

Anja gaf haar vriendin Wilma uit Ede op. Wilma is mantelzorger omdat zij dag in, dag uit voor haar chronisch zieke dochter zorgt. Wilma's dochter heeft een afweerziekte, en dus weet ze nooit wat de dag van morgen brengt. Bij de overhandiging van de immense bos bloemen moest de bril van Wilma toch echt even af, want de beide vriendinnen hielden het niet droog.

'Iemand moet het toch doen'

Tinie Janssen uit Oosterbeek kreeg een bos bloemen van schoonzus Corina [r], omdat ze ondanks haar eigen ellende gewoon haar broer verzorgt, die een spierziekte heeft. 'Ik doe van alles voor hem. In huis, boodschappen, de was. Het kost tijd, maar er moet toch iemand wat doen, denk ik dan.' Tinie, die compleet overrompeld was, zorgde ook jarenlang voor haar ouders.