Nieuws

Sinterklaas zet voet aan wal

ARNHEM - Ook in Gelderland kunnen kinderen weer hun schoen zetten.
Sinterklaas zette zaterdag voet aan wal. Hier een foto-overzicht. De landelijke intocht was 's middags in Gouda, maar de goedheiligman deed 's morgens al Apeldoorn aan.
In Apeldoorn arriveerde Sinterklaas met zijn Pieten traditiegetrouw al rond 10.00 uur. De sint had alleen Zwarte Pieten bij zich, net zoals in de meeste Gelderse plaatsen
Sinterklaas heeft het weer druk dit jaar. Hij komt zeker 114 keer aan in Gelderland. Dat doet hij niet alleen per stoomboot: hij arriveert ook per trein, paardentram, auto en politiebus.

Populairste dag

Vooral zaterdag was het flink aanpoten voor de oude kindervriend: op 45 plekken in Gelderland zwaaide hij naar de toegestroomde menigte. Zondag en volgende week zaterdag zijn met respectievelijk 28 en 26 intochten ook populair. In Beuningen en Buren komt hij vrijdag om 18.30 uur binnen.
In Terwolde komt de sint dit jaar het laatst aan: daar wordt zijn komst pas op 5 december gevierd. Bronnen rond Sinterklaas melden overigens dat dit in de weken daarvoor het vullen der gezette kinderschoentjes niet in de weg zal staan.

Van paardentram tot auto

Omdat niet elke Gelderse plaats aan het water ligt, is soms creativiteit nodig: in Ruurlo en Barneveld komt de Sint met de NS, in Berg en Dal gebruikt hij de paardentram, in Oosterbeek komt hij met paard en wagen, in Wolfheze arriveert de Sint per auto en in Oosterhout neemt hij het er helemaal van: daar komt de Sint met een politiebusje aan.
Op veel plekken zijn er optredens en festiviteiten rond de komst van de sint, van lampionnenoptocht tot cola-disco's. Wilt u zelf nog een intocht melden? Dan kan dit via deze link. Een wijziging doorgeven kan via sint@gld.nl.

Bekijk hieronder de kaart alle intochten in onze provincie (alleen te zien via gld.nl):