Nieuws

Burgers' Zoo smult straks van hamsters en ratjes als voedsel

ARNHEM - 510 Gelderse pluimveebedrijven op slot; hamsters en ratjes als voedsel in Burgers' Zoo.
De gevolgen van de vogelgriep in feiten en cijfers.
In totaal telt Gelderland 510 pluimveebedrijven. In Barneveld de meeste denkt u? Nee. Ede staat met maar liefst 140 pluimveebedrijven bovenaan en Barneveld is met 88 pluimveebedrijven tweede. Putten staat op plaats 3 met 22 pluimveebedrijven.
In totaal hebben deze Gelderse boerderijen meer dan 17 miljoen kippen. In heel Nederland werden er 10,2 miljard eieren geproduceerd in 2012. 

Burgers' Zoo

Kinderboerderijen en pluimveeboerderijen houden hun gevogelte gedwongen binnen. In Burgers' Zoo blijven de dieren voorlopig nog vrij van de ophokplicht; het is vooral het voedsel dat zorgen baart. Er is namelijk geen verse aanvoer van eendagskuikens.
Er liggen voorlopig nog genoeg kuikentjes in de vriezer. Mocht het toch nodig zijn, dan heeft de dierentuin een alternatief menu: ratjes, hamsters en muizen.

Kuikens

Volgens Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, valt de schade bij de pluimveehouders nog redelijk mee. Het zijn in deze eerste dagen vooral de aanverwante bedrijven die de zware klappen krijgen.
Zo komen er vandaag in Nederland een miljoen tot anderhalf miljoen kuikens uit die nergens heen kunnen en dus moeten worden afgemaakt.

Overzicht vogelgriep

De vogelgriep brak in 2003 zeer hevig uit. Meer dan 30 miljoen kippen moesten toen worden afgemaakt. Daarna brak het nog tien keer uit, waarvan één keer in Kootwijkerbroek, Lochem en de laatste uitbraak was afgelopen voorjaar in Bruchem.
Alle vogelgriepincidenten waren echter de milde variant. De uitbraak in 2003 en nu in Hekendorp zijn de gevaarlijke variant.