Nieuws

Vogelgriep: dierenmarkt Barneveld afgelast en vogels mogen niet geringd worden

BARNEVELD - De wekelijkse Kleindierenmarkt in Barneveld is voor komende woensdag afgelast.
Reden is de uitbraak van vogelgriep.
Dat maakte de gemeente maandag bekend. Op de Kleindierenmarkt worden siervogels en andere huisdieren verhandeld. Het ministerie van Economische Zaken moet beslissen of de markt volgende week wel weer door mag gaan. 
Barneveld is niet de enige plaats waar voorzorgsmaatregelen worden genomen vanwege de vogelgriep, zo moeten kinderboerderijen allemaal sluiten tot woensdagmorgen. Ook in Tiel sluit Dierenpark Tiel tijdelijk haar deuren.

Vogelvereniging De Goudvink uit Epe zegt op haar website dat 'door het uitbreken van de vogelgriep en het bijbehorende landelijke vervoersverbod voor pluimvee en vogels, het bestuur heeft besloten dat ze genoodzaakt is de kleine kring tentoonstelling af te gelasten'. Zij omschrijft die tentoonstelling, die komende woensdag tot en met zaterdag plaats zou vinden, als 'het jaarlijkse hoogtepunt van de vereniging'.
De Gemeente Arnhem geeft advies via Twitter:
vanwege uitbraak van #vogelgriep verzoeken wij u geen strooisel van #hobbykippen of #gevogelte in (gft)#afval te doen.
— Gemeente Arnhem (@gemeentearnhem)
Sovon Vogelonderzoek Nederland geeft op haar website het advies dode vogels vooral te blijven melden maar wel te laten liggen. Alle ontheffingen van de Flora- en faunawet zijn voorlopig geschorst gedurende 72 uur (tot woensdag 19 november 11.30 uur). Ook het ringen van vogels is tijdelijk niet toegestaan.