Nieuws

Doesburgse 'tienermoeder' en baby blijken geen familie

APELDOORN - De resten van een 'meisje' en een baby, die bij archeologische opgravingen bij de Gasthuiskerk in Doesburg in 2013 werden gevonden, zijn met behulp van DNA-sporen onderzocht.
Daaruit blijkt nu dat de baby en de andere persoon geen familie waren. Dat meldt de gemeente Doesburg op haar website.
In het graf dat werd ontdekt, lag het jonge kind tussen de benen van het, naar werd aangenomen, tienermeisje. Die laatste kreeg de naam Geeske. Ze zou rond 1700 een kraamdood gestorven zijn als jonge moeder, maar dat blijkt dus niet het geval.

Tbc

De DNA-uitslag liet enige tijd op zich wachten, maar kwam deze week terug uit het Duitse Kiel. Geeske was geen moeder, maar bleek slechts 8 jaar oud. Het geslacht is niet meer te achterhalen. Wel zou de persoon hebben geleden aan tbc, wat waarschijnlijk ook de doodsoorzaak is geweest. De baby zou zo rond het eerste levensjaar zijn overleden, waaraan is niet duidelijk. Zeker is dat het tweetal is bijgezet in één kist maar niet bij de rest van de doden op het kerkhof van de Gasthuiskerk begraven werd.
Wellicht verkeerden beiden op dezelfde plek en zijn ze uit economische redenen samen begraven. Het graf van Geeske en de baby is te zien in de nieuwe archeologieopstelling in de kelder van Museum de Roode Tooren in de Roggestraat te Doesburg.